Půlroční balkánská párty

Praha – Mahala Rai Banda, Besh o'droM, Di Grine Kuzine, Boban i Marko Marković Orkestar a Shantel & Bucovina Club Orkestar jsou jména kapel, které se jako hosté představí v roce 2011 v rámci nové série balkánských tanečních party Balkan Beats Party v pražském KC Vltavská. Jejich hostitelem se stane berlínský DJ Robert Soko, jehož divoké večery s živými hosty slaví úspěch nejen v Německu, ale i v Paříži, Budapešti, Aténách či Londýně.

Série začne 13. května s rumunskou dechovkou Mahala Rai Banda a zakončí ji 8. prosince hostování německého hudebníka Shantela a jeho Bucovina Club Orkestaru. Před a po koncertu každé kapely zahraje mix toho nejlepšího z balkánské hudby hostitelský DJ Robert Soko.

Mahala Rai Banda
(13. května, KC Vltavská)

Divoká dechovka z rumunských ghett a předměstí, která míchá tradiční muziku s orient popem, katalánskou rumbou, reggae, manele i roma popem. Spojuje houslisty a cimbalisty z vesnice Clejani, proslavené po celém světě skupinou Taraf de Haidouks, a dechaře ze Zece Prajini, odkud pocházejí Fanfare Ciocarlia.

Besh o'droM 
(23. června, KC Vltavská; součást Prague City Festivalu, jeho návštěvníci mají vstup zdarma)

Maďarští balkánští pankáči, kteří rozpohybují každého. Čerpají z romské, transylvánské, židovské, arabské, bulharské, rumunské i řecké hudby, míchají živé nástroje – cimbál, orientální bubny, saxofony, kytary - i elektroniku. Jejich jméno znamená v jednom z romských dialektů „jet po cestě“.

Di Grine Kuzine
(23. září, KC Vltavská)

Hudba z divokého srdce Evropy, z Berlína, která spojuje balkánskou dechovku s klezmerem. Ale občas zaslechnete i Manu Chaa, latino groove, ska či surf rock. Hlavní je však pro ně zábava – jejich i diváků. 

Boban i Marko Marković Orkestar
(27. října, KC Vltavská)

Nejuznávanější srbská dechovka s nejlepším trumpetistou, kterého Srbsko mělo v posledních dvaceti letech. Právě Boban Marković Orkestar hrál na soundtracku filmů režiséra Emira Kusturici Arizona Dream a Underground.

Shantel & Bucovina Club Orkestar
(8. prosince, KC Vltavská)

Koncertní verze divokého mixu elektroniky a balkánské hudby, kterým se Shantel proslavil na svých tanečních party. Shantel, držitel prestižní ceny BBC Radio 3 Awards for World Music, proslul především jako jeden z prvních DJ, který zremixoval písně rumunských, srbských či makedonských kapel. Jeho repertoár navíc tvoří vlastní melodické skladby jako vystřižené z globální evropské tančírny.

Vstupenky na všechny večery jsou již nyní v prodeji za ceny od 330 do 460 Kč v síti Ticketpro. K dostání je také zlevněná permanentka za 1 770 Kč na všechny koncerty.