Jaký byl život na planetě 24. 7.? Sledujte dnes

Park City / Praha - Snímek nazvaný Život v jednom dni oscarového režiséra Kevina McDonalda, který dokumentuje události loňského 24. července z pohledu uživatelů serveru YouTube z celého světa, měl včera premiéru na festivalu Sundance. Ostatní lidé ho mohli ve stejné době sledovat na webu YouTube. Češi, kteří si kvůli tomu nechtěli nařizovat budíka na druhou hodinu ranní, mají šanci ještě dnes - film Life in a Day, opatřený českými titulky, bude odvysílán na YouTube dnes v 19:00.

„Úžasné je, že zachycuje obyčejné momenty jednoho dne,“ podotýká k filmu publicista Miloš Čermák. „Ten nápad asi není úplně originální, ale v rozsahu a počtu lidí, kteří na něm participovali, je to jedinečný projekt.“

Life in a Day zorganizovali režiséři Kevin McDonald a Ridley Scott, který se ale na filmu podílel jako producent. Vyzvali lidi po celé planetě, aby 24. července natočili cokoli ze svého života, rozeslali i stovky kamer do odlehlých míst světa, kde není internet. "Bylo to něco jako obrovská sváteční večeře. Sešli se tu lidé ze všech koutů světa a vzniklo tak něco naprosto nevídaného," říká McDonald.

Devadesátiminutový dokument sestříhal z 80 tisíc klipů obsahujících 4 500 hodin, které mu zaslali obyvatelé 197 zemí. Zaujal ho také například příběh korejského cyklisty jezdícího po světě, ženy bojující s rakovinou nebo Rusa, který se v Moskvě věnuje parkuru - fyzicky náročnému překonávání překážek.

„Lidé tvoří web bez ohledu na to, jestli se na tom podílí nějaký režisér, nebo ne,“ dodává k projektu Čermák. „Zajímavé na tom projektu je, že se tu potkává právě tato možnost, že všichni mohou publikovat, a profesionální tvůrce, který přišel a řekl: 'Pojďme tomu dát nějaký řád.'“ 

Podobný projekt jako Život v jednom dni se plánuje i v ryze českém  prostředí

„Můžu prozradit, že během dvou měsíců, v březnu plánujeme oficiálně ohlásit, že bychom letošní jubilejní 15. výročí Jihlavského festivalu věnovali podobné premiéře,“ uvedl dokumentarista Marek Hovorka.

Organizátory Jihlavského festivalu totiž zaujala vysoká účast Čechů u Scottova projektu.

Vydáno pod