Divácké Czech Press Photo patří poprvé ženě

Praha – Snímek záchranářů z reportáže Život po zemětřesení na Haiti zaujal nejvíce návštěvníky výstavy Czech Press Photo 2010. Odpovědí na otázku Jaká fotografie na vás osobně nejvíce zapůsobila? rozhodovali o poslední, divácké ceně této novinářské soutěže. Necelých dva tisíce lidí z téměř deseti tisíc hlasujících vybralo fotografii Jarmily Kovaříkové, která za své snímky z Haiti získala už první cenu v kategorii reportáž.

Kovaříková (31) je první ženou, která v historii soutěže Cenu diváků získala. Fotografka, která pracuje pro Lidové noviny nebo agentury Isifa a Getty Images, vyhledává zajímavá témata po celém světě. Fotografovala například děti ulice v kanálech ukrajinské Oděsy, nedávno se vrátila z africké Etiopie, kde sledovala dětské prostitutky a pracující děti žijící v kobkách. Jejím trvalým zájmem je život lidí v zemích Afriky (zejména Etiopie, Senegalu, Gambie) a Asie (především Indie, Číny, Kambodže).

Na Haiti odjela s kamarádkou počátkem roku 2010 s cílem fotit. „Nechtěli jsme fotit mrtvoly, protože už takových fotek bylo moc, mě zajímalo, jak se tam vrací život v uvozovkách do normálu,“ uvedla na podzim po ocenění v soutěži Czech Press Photo 2010 Kovaříková. Snímky z Haiti měly úspěch i v hlavní kategorii – cenu za novinářskou fotografii roku si odnesl volný fotograf Martin Bandžák – a v kategorii Aktuality, kde porotu nejvíce zaujaly fotografie Jana Šibíka. 

Cena diváků bude slavnostně předána v poslední den výstavy oceněných fotografií letošního ročníku soutěže 31. ledna. Expozici v Křížové chodbě pražské Staroměstské radnice od poloviny loňského listopadu navštívilo přes čtyřicet tisíc lidí.