Měsíc autorského čtení potěší i Košice a Vratislav

Brno - Měsíc autorského čtení se už v loňském ročníku rozšířil z domovského Brna do Ostravy, letos nově přibudou čtení také ve slovenských Košicích a polské Vratislavi. Na polskou literaturu se festival letos také zaměří. „Po autorech z Francie, Německa, Běloruska, Kanady a Rakouska nám přišlo zajímavé zaměřit se na blízkého souseda a současně literárního obra, a to nejen v rámci našeho regionu, ale minimálně na úrovni Evropy,“ vysvětlil umělecký ředitel přehlídky Petr Minařík.

Základní programové schéma zůstane i letos podobné jako v minulých letech. V jedné linii se představí domácí autoři, v druhé ti zahraniční, tentokrát tedy spisovatelé a spisovatelky z Polska. Autoři vždy vystoupí nejprve v Brně a poté postupně v Košicích, Ostravě a Vratislavi. Festival tak začne 1. července v Brně a skončí 3. srpna ve Vratislavi.

Svoji účast na festivalu přislíbila už více než polovina autorů. Z českých literátů se zúčastní například Pavel Kohout, Petra Hůlová, Ivan Klíma a Jiří Gruša. „Z Polska máme výbornou zprávu, svoji účast přislíbil esejista, spisovatel a šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Rádi bychom, aby četl spolu s Václavem Havlem, ale o tom se teprve jedná,“ prozradil Minařík.

Měsíc autorského čtení vznikl v Brně v roce 2000 jako nadšenecká akce a rychle se rozrostl v jednu z předních literárních akcí v zemi. Od té doby červencový maraton pravidelně patří k hlavním kulturním událostem brněnského léta. Loni se přehlídka poprvé s úspěchem rozšířila také do Ostravy. S rozšířením o Vratislav a Košice se Měsíc autorského čtení stane podle pořadatelů možná největší literární akcí ve střední Evropě.

Loňský ročník si mohou čtenáři připomenout prostřednictvím videozáznamů z autorských čtení na stránkách festivalu.