Opičí král doputoval do Kroměříže

Kroměříž - Mimořádný úspěch měla na loňské světové výstavě EXPO v Šanghaji mimo jiné expozice Opičí král, nazvaná podle jedné z nejstarších čínských legend. Výstava je od 2. února do 20. března k vidění v Muzeu Kroměřížska, i zde jsou jejím základem ilustrace Zdeňka Sklenáře k překladu čínského románu Putování na západ.

Zatímco Čínou byl Sklenář (1910-1986) okouzlen mnoho let, kdy čínské umění systematicky studoval (jeho sen navštívit Říši středu se vyplnil v roce 1955, kdy do ní na tři měsíce zavítal jako grafik putovní výstavy československé kultury; jeho cestu rekonstruuje film Martina Dostála), Číňané výtvarníka objevili až v roce 2009 díky impozantní výstavě v pekingské Národní galerii.

Setkala se s mimořádným zájmem veřejnosti i odborníků a Čína si Sklenáře doslova přivlastnila. Na základě senzačního ohlasu vytvořila Galerie Zdeněk Sklenář, jejíž návštěva inspirovala ředitele čínské Národní galerie k výstavě v Pekingu, projekt Opičího krále pro EXPO v Šanghaji.

„My výstavou jakoby putujeme s opičím králem. V Číně je to obrovská legenda, proto je také oslovilo, že se tím někdo z České republiky zabývá,“ vysvětluje Sklenářův úspěch ředitel Muzea Kroměřížska Jiří Stránský. „První dojem z výstavy je červená barva, sytě zářivá císařská červená barva. Expozice je ale velmi pestrá. Číňani totiž mají jiné estetické cítění. Tam, kde my bychom už viděli kýč, oni vidí plnost a záři barev. Je to úplně jiný svět než náš.“ 

Atmosféru navozují v instalaci i čtyři pestrobarevné historické kostýmy, různé písemnosti, masky či lampiony (součástí té šanghajské byl i odkaz na interaktivní hru). Výstavu doplňují také fotografie z výstavy EXPO nebo snímek z předávání nejvyššího kulturního vyznamenání Číny.

„Z rukou představitele hlavní role v seriálu Opičí král jej převzal malířův synovec stejného jména (Zdeněk Sklenář). Zmíněný herec má v čínské kinematografii podobné postavení jako třeba Bruce Willis v Hollywoodu. Návštěvníci v Kroměříži mohou kromě fotografií vidět i Sklenářovu košili podepsanou tímto čínským hercem,“ doplnil Stránský.

Putování na západ je jedním z nejslavnějšch čínských klasických románů, její autor Wu Cheng'en pocházel z období dynastie Ming. Kniha líčí především příběh o tom, jak Sun Wukong (Opičák) ochraňoval buddhistického mnicha Tripitaku při putování do Západního ráje pro posvátné sútry. Putování na západ u nás vyšlo v překladu sinoložky Zdenky Heřmanové (a s ilustracemi Zdeňka Sklenáře) v roce 1961. S opičím králem se seznámili i čeští diváci, před 20 lety o něm televize vysílala 25dílný čínský seriál.