Choreografie Cemerka se v Británii líbí

Londýn - Choreografii českého tanečníka Jarka Cemerka pro britský taneční soubor Balletboyz vyzdvihl britský list The Daily Telegraph. Známý soubor uvedl nové představení The Talent složené ze tří děl různých choreografů, včetně Cemerka. Balletboyz založili před více než deseti lety Michael Nunn a William Trevitt, kteří tehdy odešli z londýnského Královského baletu. Pro nový komponovaný večer The Talent připravil jedno představení známý choreograf Russel Maliphant, další Paul Roberts a třetí Cemerek, který byl vybrán z veřejného konkurzu, jehož se zúčastnilo 160 umělců z celého světa.

Recenzent listu The Daily Telegraph dal představení čtyři hvězdičky z pěti. Ocenil zejména různorodost devíti tanečníků, z nichž někteří nemají taneční vzdělání, a přístupnost představení Balletboyz.

„Na tom, jak těchto devět zcela rozdílných tanečníků tvoří jednotnou uměleckou skupinu, je něco zvláštním způsobem jímavého. Platí to zejména o posledním kuse večera nazvaném Void (Prázdno) od mladého českého choreografa Jarka Cemerka,“ uvedl list. „Jeho dílo je neochvějně realistické… Vyhýbá se klišé a soubor do něj přináší skutečný život.“

Cemerek toto téma rozvíjel už loni v duetu s českou tanečnicí Helenou Arenbergerovou při představení Void Amongst Humans, které uvedl na festivalu Tanec Praha 2010.

Balletboyz uvedli představení The Talent v divadle v Richmondu a v Saddler's Wells v Londýně. Nyní se s ním vydávají na turné po Británii, které skončí na konci března zase ve známém tanečním divadle Saddler's Wells.

Jarek Cemerek byl pozván ke spolupráci se souborem Balletboyz poté, co se úspěšně zúčastnil veřejného výběrového řízení, na které se přihlásilo přes 160 umělců z celého světa. Umělecké vedení se k výběru Jarka vyjádřilo: „Velmi se nám líbí styl, jakým Jarek pracuje. Jeho instrukce jsou jasné a přesně ví, co od tanečníků chce a potřebuje. Jeho pohybový slovník je velmi fyzický a  naprosto sedí dynamice a stylu Balletboyz.“

Po dlouhodobém působení v zahraničí jako tanečník a pedagog se Jarek Cemerek vrátil do České republiky a představil se českému publiku na festivalu Tanec Praha 2010 s úspěšným duetem Void Amongst Humans, které nastudoval spolu s českou tanečnicí Helenou Arenbergerovou. Jeho současná choreografie pro devět tanečníků souboru Balletboyz dále zkoumá a rozvíjí téma předchozího duetu; void jako význam prázdnoty a pocitu osamělosti jedince uprostřed přetechnizovaného a přelidněného světa. Jistě není bez zajímavosti, že tato myšlenka a téma, kterým se Jarek Cemerek ve svých dílech zaobírá, vznikla právě v Londýně, kde v roce 2006 spolupracoval jako tanečník v Royal Opera House na projektu Mytologie Echo a Narcise.

Balletboyz
Zdroj: ČT24/Balletboyz