České divadlo se sjíždí do Prahy

Praha - Devět souborů uvede v Praze jarní část přehlídky regionálních scén, kterou pod názvem České divadlo už po šestnácté pořádá umělecká agentura Foibos. Festival zahájí 5. února na Nové scéně Národního divadla úspěšná dramatizace korespondence Voskovce a Wericha, kterou v Národním divadle v Brně nastudoval režisér Jan Mikulášek. O den později bude Nová scéna hostit galavečer spojený s udílením cen Českého divadla za minulý rok. Při té příležitosti uvede Moravské divadlo Olomouc hru Ronalda Harwooda Na miskách vah.

V následujících měsících se pak v Praze představí další divadelníci z Liberce, Kladna, Brna, Ústí nad Labem a Ostravy. V rámci přehlídky bude uvedena Čechovova hra Racek v nastudování Městského divadla Kladno, Hrabalova Příliš hlučná samota v podání brněnského Divadla U stolu, Naivní divadlo Liberec přiveze Jakuba a obří broskev. V programu je zařazena také Brenpartija, která se v premiéře hrála v areálu vítkovických železáren. Většinu inscenací hostí Divadlo pod Palmovkou.

Inscenace vybírá dramaturgická rada z nabídky 21 měst, v nichž existují profesionální scény. Působí na nich pět desítek souborů. Představení vybrané do programu podle organizátorů „každoročně vypovídají o vysoké úrovni české, moravské a slezské inscenační tvorby, o zajímavé dramaturgii i o skvělých hereckých výkonech“. 

Agentura Foibos byla u zrodu Cen Thálie, významně se podílela na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě a dalších divadelních počinech. Patronát nad letošním ročníkem opět převzala Livia Klausová, záštitu mu udělil ministr kultury. Všechna představení budou simultánně tlumočena do znakové řeči.