Hravé i dravé Zkrocení zlé ženy

Praha – Zkrocení zlé ženy patří bezesporu mezi Shakespearovy nejuváděnější komedie. Kateřina a Petruchio, nekonvenční milenecký pár, mezi kterým to jiskří, až se třesou zdi, se stal inspirací dokonce i pro hollywoodského scenáristy. Divácky úspěšný film stavěl na talentu dvou hvězd – Liz Taylorové a Richarda Burtona –, jejichž vztah byl „Itálií“ i v soukromí. K oblíbené Shakespearově hře se nyní vrací i Národní divadlo. V premiéře inscenaci v režii Martina Čičváka uvede 10. února.

Kateřina by se měla vdávat, ale nikdo ji nechce. Je vzpurná, drzá a nezvladatelná. Naopak její mladší sestra má spoustu nápadníků, ti ovšem mají smůlu – dokud se nepodaří najít ženicha pro Kateřinu, nesmí se vdát ani ona. „Je to zvláštně napsaná v uvozovkách komedie, která má hodně hořký tón,“ domnívá se Pavla Beretová, která se v roli Kateřiny střídá s Lucií Žáčkovou. Jako Petruchio se představí Igor Bareš.

Podle šéfa činohry Michala Dočekala je Shakespearův text komedií s hodně spornými místy, nejednoznačnou, ale aktuální. „Právě pro drama v té komedii ukryté má tento příběh smysl,“ domnívá se. I podle dramaturgyně Darii Ullrichové vzbuzuje otázky, co je pozitivního, natož veselého na tom, že vzpouzející se dívka je dovedena k poslušnosti a přeměněna na oddanou ženu tak drastickými metodami. „Vtírá se ale naléhavě otázka, proč tento příběh mají v oblibě, a to až do dnešních časů, i ženy, a možná zejména ženy,“ dodává dramaturgyně.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

"Krotit vzpurné a neposlušné…

… ženy patřilo k oblíbeným obřadům renesanční doby. Manžel byl podle tehdejších představ pán a vladař své ženy, a jestliže mu žena v čemkoli kladla odpor, porušovala tím řád přírody i řád Boží. William Shakespeare napsal na toto téma jednu ze svých nejranějších a nejpopulárnějších komedií a nazval ji Zkrocení zlé ženy. Shakespearův krotitel se jmenuje Petruchio a v průběhu hry se snaží zkrotit vzpurnou ženu Kateřinu. Ale Shakespearova komedie by nepřežila do dnešní doby, kdyby byla pouhou dramatizací renesanční představy o mužské nadvládě nad ženou.

Shakespearova Kateřina je rovnocennou partnerkou Petruchia. Vyrovná se mu především jazykovým vtipem a Petruchio ji nikdy nepřinutí (a zřejmě ani nechce přinutit) k pokornému mlčení. Kateřina mluví na konci hry jinak než na jejím začátku, ale významné je, že má poslední slovo. A jaké je to slovo! V němém úžasu ho vyslechnou nejen ostatní manželé a manželky Shakespearovy hry, ale i Petruchio sám. A tak i dnešní divák odchází z představení Zkrocení zlé ženy s pocitem, že nezhlédl jenom hrubozrnnou frašku, ale hravou a dravou Shakespearovu komedii, která již svou řečovou energií dokáže narušit tradiční stereotyp mužské a ženské role." /překladatel hry Martin Hilský/

Vypovídá Zkrocení zlé ženy o tom, jak muži zacházejí se ženami, anebo o tom, jaké ženy jsou? Shakespeare prý nechal výklad svého příběhu jak na režisérovi, tak na divácích. „Říká se, že mu hořel termín, když hru psal, ale to jsou spíš takové dohady. Já si myslím, že to je ve výsledku návod pro ženské, jak si chlapy omotat okolo prstu,“ prozradil Vojtěch Kotek, jenž v Národním divadle hostuje v roli Lutentia.

Režisér Martin Čičvák zvolil variantu příběhu, který zachovává komediální linku, ale líčí také krutou proměnu původně svobodomyslné ženy v pouhou loutku. „Shakespeare je v této hře nekompromisní a velmi krutý, nekorektní vůči ženě,“ tvrdí režisér. Krutost prý ale ženy v divadle Shakespearovi odpouštějí, protože podstatou příběhu je, že se potkali dva, kteří se potkat měli.

Zkrocení zlé ženy uvádí Národní divadlo v premiéře 10. února. Jde už o osmé nastudování této Shakespearovy hry na naší první scéně. Kateřinu si zahrály například Marie Glázrová nebo Klára Jerneková.

  • Pavla Beretová a Jana Pidrmanová ve Zkrocení zlé ženy zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2308/230745.jpg
  • Zkrocení zlé ženy zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2308/230744.jpg
  • Petr Motloch, Milan Stehlík a Jan Hájek ve Zkrocení zlé ženy zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2308/230746.jpg