Moore se soudí kvůli Fahrenheitu 9/11

Los Angeles - Slavný americký „dokumentární thriller“ Fahrenheit 9/11, který kriticky analyzuje rozhodnutí USA jít do války v Iráku, se dostal znovu na stránky amerických novin. Tentokrát ale nejde o jeho filmové kvality a břitký filmový jazyk. Ve hře je spor o 119 milionů dolarů (dvě miliardy korun), které film v amerických kinech vydělal.

Režisér snímku Michael Moore se rozhodl zažalovat majitele distribuční firmy Fellowship Adventure Group Boba a Harveye Weinsteinovy za to, že prý ho při dělení zisku ošidili. V žalobě podané u soudu v Los Angeles žádá kompenzaci ve výši nejméně 2,7 milionu dolarů (47 milionů korun) a úhradu soudních nákladů.

Moore si objednal audit, který má do finančního pozadí filmu vnést jasno; pokud audit přinese důkazy o dalších prohřešcích, „bolestné“ pro režiséra se nepochybně zvýší. „Jsou to klasické hollywoodské finanční triky, kterých se Weinsteinovi dopustili,“ řekl Moore redaktorům listu Los Angeles Times. Žaloba hovoří o podvodu, porušení kontraktu a defraudaci.

Podle smlouvy si distributor a režisér měli rozdělit zisk v poměru 50 : 50. Moore druhé straně vyčítá, že vykazovala přemrštěné náklady a zamlčovala nabyté příjmy.

Film Fahrenheit 9/11, za který dostal Moore Zlatou palmu v Cannes, se na plátnech objevil před prezidentskými volbami v roce 2004. Moore si tehdy myslel, že pomůže vyburcovat americké voliče, aby podpořili demokratického kandidáta Johna Kerryho místo republikána George Bushe. Bush ale volby vyhrál i na druhé volební období a Moore později řekl, že on a další aktivní postavy showbyznysu pomohli zachránit demokraty před ještě větší porážkou.