V Berlíně kovbojové dostříleli, bojuje se však dál

Berlín – Zatímco zahajovací den Berlinale byl ve znamení drsných mužů a jedné odvážné dívky ve variaci na klasickou americkou kovbojku s názvem Opravdová kuráž, dnešní večer se v soutěžní sekci odehrají finanční a psychologická dramata. Po červeném koberci se projdou např. Kevin Spacey nebo Jeremy Irons. O Zlatého medvěda pro nejlepší soutěžní snímek a některého ze stříbrných medvědů pro jednotlivé filmařské kategorie tento rok bojuje 16 filmů. Stejně jako v předchozích letech mezi nimi není žádný český zástupce.

„Dnes jsou na programu dva soutěžní filmy, finančnický thriller Margin Call od JC Chandra, který kromě režiséra uvedou hlavní představitelé Kevin Spacey a Jeremy Irons. Ve filmu hraje i Demi Moore, ale ta bohužel do Berlína nedorazí. Snímek se odehrává na Wall Street v roce 2008 v době mezinárodní finanční krize. Režisér získal takovéto hvězdné obsazení, přestože jde o jeho celovečerní hraný debut. Předcházel mu jen jeden krátký film z roku 2004, několik dokumentů a jinak se živil reklamou,“ telefonovala z Berlína redaktorka ČT Lucie Klímová.

„Tím druhým snímkem dnešního soutěžního programu je El Premio, režisérky Pauly Markowitsch, který vznikl v mexicko-polsko-německé koprodukci. I v tomto případě se jedná o celovečerní debut. Artový snímek je autobiografií režisérky o jejím dětství,“ doplnila informace o soutěžním programu Klímová.

Z Berlinale informuje Lucie Klímová (zdroj: ČT24)