Dům a Nesvatbov si nezasoutěžily na Berlinale

Berlín – Celovečerní hraný debut Zuzany Liové s názvem Dům a dokument Eriky Hníkové Nesvatbov se dnes představily publiku 61. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně. Oba čeští zástupci uvádí nesoutěžní sekce Forum, určená pro mladé a nekonvenční tvůrce. Třetím a zároveň posledním českým filmem v oficiálním programu letošního Berlinale je 80 dopisů Václava Kadrnky - světovou premiéru bude mít 14. února.

Dům líčí snahu otce rodiny vybudovat pro své dcery dům. Do jeho stavby přenáší své sny a ambice, které ztratil během minulého režimu. Příběh navíc odráží mezigenerační konflikt mezi rodiči a dětmi. Liová ve filmu vsadila na zkušené herce Miroslava Krobota nebo Taťjanu Medveckou a za svůj scénář získala už několik cen – i na festivalu v Cannes. Koprodukční dokument ČT Nesvatbov je zase věnován fenoménu tak zvaných singles.

Premiérové promítání českého dokumentu Nesvatbov vyvolalo dnes v berlínském kině Delphi Filmpalast salvy smíchu. Hníková přitom snímek o nezadaných třicátnících a svérázném slovenském starostovi považuje spíš za smutný. Její třetí celovečerní dokument pojednává o slovenské vesnici Zemplínske Hámre, jejíž starosta - vysloužilý generál - bojuje všemi prostředky za to, aby obec nevymřela, neboť je v ní mnoho svobodných.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Dokumentaristka Erika Hníková o Nesvatbově:

„Doufám, že to téma je světové: že lidé nemají tolik dětí a že vymírají vesnice. Film byl vybrán na různé další festivaly v Německu.“

V českém i německém tisku je Nesvatbov svou poetikou přirovnáván k československé nové vlně 60. let, především k filmům Miloše Formana Konkurs nebo Hoří, má panenko. „Já si myslím, že moc společného to s tím nemá, nebo já tam ty paralely nevidím,“ odmítá srovnání Hníková.

Všichni tři čeští zástupci byli zařazeni do nesoutěžní sekce Forum. Nedílnou součástí filmové přehlídky je také Evropský filmový trh. Letos se na něm mimo jiných představil právě dokončovaný snímek Václava Havla Odcházení.

Erika Hníková
Zdroj: ČT24
Vydáno pod