Opravdová kuráž je opravdový film

Praha – Do české distribuce vstupuje nový film nejúspěšnějších hollywoodských bratrů Joela a Ethana Coenových Opravdová kuráž. Temný western byl natočen podle stejnojmenného románu Charlese Portise, který byl už jednou zfilmován, v roce 1969 s Johnem Waynem v hlavní roli pod názvem Maršál. Coenové ovšem netočili remake filmu, ale vytvořili nové filmové zpracování literární předlohy. Bratři byli unešeni Portisovým odvážným rozhodnutím udělat středem románu plného brutality, ironie a kruté reality mladou dívku. Děj se odehrává v sedmdesátých letech devatenáctého století, v pohraniční oblasti Ameriky, těsně po občanské válce. Vypravěčkou příběhu je Mattie Rossová, čtrnáctiletá dívka cestující do Fort Smith v Arkansasu, odhodlaná pomstít smrt svého otce.

„Příběh vypráví přemoudřelá čtrnáctiletá holka a právě tím je výjimečně silný a zároveň zábavný. Připomíná to Alenku v říši divů, protože i tady se malá holka ocitá v prostředí, které je, mírně řečeno, exotické,“ říká Ethan Coen. Díky tomu mohli bratři ve filmu zkombinovat osvědčené prostředky, kvůli kterým už doma nemají kam dávat další filmové ceny – až na kost obnažené emoce, černý humor, bizarní momenty a syrovou brutální realitu.

Že se jim tento mix podařilo výborně namíchat, dokládá i deset nominací na Oscara. K úspěchu, kromě bravurní a stylově jednoznačné režie, jistě přispěly i výjimečné herecké výkony v čele s hereckým objevem Hailee Steinfeldovou v roli mladičké Mattie a bezchybného Jeffa Brigese, který jednookého šerifa Roostera Cogburna předvádí od hrubých obrysů tvrdého chlapíka po jemné črty člověka neztrácejícího smysl pro lidskost a spravedlnost. Matt Damon v roli Texas Rangera LaBoeufa a Josh Brolin jako psanec Tom Chaney jim zdatně sekundují.  

Slovní spojení „opravdová kuráž“ se po vydání románu v roce 1968 stalo synonymem cílevědomé, neústupné odvahy, kterou člověk prokazuje i přes nepříznivé okolnosti a podmínky – to je zachycení podstaty amerického ducha. Díku tomu by film mohl v daleko větší míře oslovovat především americké publikum, než diváky v „ostatním“ světě, ale umění bratrů Coenů a jejich herců, z americké látky dělají nadčasovou a hlavně zábavnou záležitost. To, co román učinilo bestsellerem – suchý humor a výrazné postavy, bratři Coenové plně využili a vytvořili další ze svých působivých filmových podívaných.

První wester bratrů Coenů

V jejich filmografii se jedná o první zpracování čistě westernového žánru. Přestože by se do stejné kategorie mohl řadit i jejich film Tahle země není pro starý, Joel a Ethan jej považují spíše za moderní thriller. Podtext těchto dvou filmů se liší. "Tahle země není pro starý se odehrávala v Texasu, ale byla filmem ze současnosti. Nikdo teď už nejezdí na koni, s výjimkou situací, kdy se lidé jedou projet někam ven do přírody. Nikdy jsme ten film nepovažovali za western. Westernem bylo pro nás něco jiného," vysvětluje Joel.

Herci a jejich postavy

Protože Opravdová kuráž stojí spíše nadynamice postav, než na samotných akcích, byl pro film rozhodující výběr herců – stejně jako v mnoha dalších filmech bratrů Coenových. Bridges se své role ujal s lehkostí, aniž by se nechal ovlivnit výkonem Johna Wayneho z odlišné filmařské doby. Jeho výkon nepostrádá jistou velkorysost ve výrazu, ale i smysl pro detail, např. jeho opilecké kreace jsou skutečnou lahůdkou pro filmového diváka. „Cogburnovo pojetí zákona je dost specifické – stojí jednou nohou na straně zákona, ale druhou naprosto proti němu. Ale Mattie hledá někoho, kdo má skutečnou kuráž, a tu on tedy má. Je mu jedno, jak je situace složitá, on si jde za svým až do konce,“ ironicky poznamenává Bridges.

Jak režisérský tandem přiznává, nejsložitější bylo najít herečku, která by byla schopná ztvárnit Mattie se stejným dílem nevinnosti jako neomalenosti a která v sobě má jak dívčí něhu, tak nezdolnou kuráž. Vedoucí castingu Ellen Chenoweth a Rachel Tenner strávily řadu měsíců na otevřených castinzích po celé zemi a vybíraly mezi tisícovkami dívek. Nakonec ji na poslední chvíli našly. Pověstnou jehlou v kupce sena byla třináctiletá Hailee Steinfeldová, která filmaře zaujala nejen svým temperamentem, ale hlavně svou zjevnou nebojácností. Svou Mattii podává přímočaře, bez zbytečných kudrlinek a snaze po líbivosti. Důležité je, že i v přemoudřelých průpovídkách působí přesvědčivě a dokonce i mile. Diváka si její postava získá od úplného začátku aniž by jeho sympatie během vývoje ztrácela.

Matt Damon, představitel LaBoeufa, četl Portisovu knihu až poté, co mu bratři Coenové nabídli roli. „Je to fantastický americký příběh, který si zaslouží být zpřístupněn tímto způsobem. Adaptace Coenových je skvělá. Používají spoustu původních dialogů a zachytili Portisovu schopnost nechat postavy promlouvat reálnou řečí. Přesto se v ní nezapře rukopis Coenových, kteří jsou skutečnými umělci.“

„Dialogy románu jsou jako kovbojská poezie z pera Shakespeara. Coenové zachytili ten rytmus, tu precizní muzikálnost. Jejich adaptace je výjimečná, co se týká specifičnosti a reálnosti jazyka příběhu. Způsob, jakým převyprávěli a vizuálně zpracovali Portisův román je něco nádherného a výjimečného.“

/Barry Pepper, který hraje psance Luckyho Neda/

  • Opravdová kuráž / Jeff Bridges zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232218.jpg
  • Opravdová kuráž / Josh Brolin zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232219.jpg
  • Opravdová kuráž / Hailee Steinfeldová zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232221.jpg
  • Opravdová kuráž / Matt Damon zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232220.jpg