Tři tenoři v Krumlově: Domingo, Vargas, Cura

Český Krumlov – Mezinárodní hudební festival Český Krumlov slaví dvacáté výročí. Celý program bude spojen s dvacítkou - ve dvaceti dnech se představí dvacet hudebních hvězd, mezi kterými nebudou chybět ani přední operní pěvci. V létě tak na přehlídce vystoupí tři slavní tenoři - mexický „pěvec pěvců“ Ramón Vargas, „král verismu“ José Cura a „král opery“ Plácid Domingo. Poslední aktivní pěvec ze slavných Tří tenorů se stal navíc tváří festivalu. Mužské pěvecké hvězdy doplní portorická lyrická sopranistka Ana María Martínezová.

Ramón Vargas se do Česka vrací po šesti letech. Operním recitálem za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu zahájí v Pivovarské zahradě 15. srpna dvacátý Český Krumlov. "Patří ke světovým jménům, které můžete číst v operních inscenacích ve slavných operních domech po celém světě. Jeho témbr a umělecké pojetí je natolik krásné, že lepší zahajovací koncert při 20. ročníku si snad nemůžeme v rámci našich možností ani přát," domnívá se prezident festivalu Jaromír Boháč.

Ramón Vargas o festivalu:

"Je to bohatá umělecká tradice hudby České republiky a uznání skvělého, pozitivní energií nabitého publika, jež navštěvuje koncerty, které mě motivovaly k přijetí nabídky MHF Český Krumlov a k návratu do České republiky.

Hudba je pravděpodobně nejpopulárnější formou umění v České republice a MHF Český Krumlov je velmi specifický svým uměleckým přínosem a překrásným prostředím. Na koncertu budu zpívat výběr árií z mého kmenového repertoáru včetně ukázek z děl Verdiho, Donizettiho, Cilei a Pucciniho."

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Vystoupení v Krumlově bude návratem i pro argentinského pěvce Josého Curu, který si festivalové publikum získal už před rokem. Nyní se představí v koprodukčním projektu hudebního festivalu a Jihočeského divadla, v nastudování Leoncavallových Komediantů, v nichž ztvárnil roli Cania. „V letošním roce je to již čtvrtá spolupráce s Jihočeským divadlem a řada světových operních domů si přeje mít v inscenaci v hlavní roli Josého Curu,“ připomněl Jaromír Boháč. "Myslím si, že zásadní pro jeho rozhodnutí přijmout naši nabídku bylo loňské účinkování na dvou festivalových koncertech, poznání města, otáčivého hlediště a velmi kvalitní servis, který jsme mu poskytli."

Oslavy dvacátého výročí krumlovského festivalu vyvrcholí 20. srpna operním galakoncertem pod širým nebem, na němž vystoupí Plácido Domingo, který se navíc stane tváří festivalu pro rok 2011. "Je to určitě ojedinělá možnost vidět a slyšet Plácida Dominga v České republice,„ upozorňuje Boháč a dodává: “Pokud vím, tak naposledy koncertoval v roce 1994 v Praze. Když jsem při 10. ročníku bilancoval, co se nám povedlo a co bychom někdy chtěli, tak to byl právě Plácido Domingo, kterého jsem si přál jednou přivést do Českého Krumlova na náš festival, a považuji to i za splnění určitého snu, který se letos naplní. To, že přijal roli tváře festivalu, myslím, jen potvrzuje, jakou má dnes náš festival pozici v rámci kulturní Evropy. Nezastírám, že jednání byla složitá, protože od prvního oslovení až po podpis smlouvy to trvalo bezmála 3 roky."

Plácido Domingo o své účasti na festivalu:

"Každý hudebník na světě ví, že kraje, jež nyní náleží České republice, zplodily velké množství skvělé hudby a muzikantů zvlášť. Nejen Praha, ale i menší města, jako Nelahozeves, Litomyšl a Hukvaldy, sehrála důležitou roli v dějinách hudby. V nedávné době jsem se dozvěděl, že rodák zpěvák a skladatel z 18. století Josef Karel Ambrož, známý jako Joseph Karl Ambrosch, rodák z Českého Krumlova, byl hlavním tenorem Královské opery v Berlíně po 20 let!

Takže je nabíledni, že Český Krumlov se svým krásným hradem a dalšími architektonickými skvosty by měl být místem konání festivalu, které přiláká umělce z celého světa, aby zde prováděli klasickou hudbu všech period, jazz i ukázky z hudebních komedií. Jsem nadšený, že se mohu zúčastnit tak skvělé akce a oslavit její 20. výročí a velmi se do Českého Krumlova těším!"

Na galakoncertě se vedle Plácida Dominga představí i portorická lyrická sopranistka Ana María Martínez. Vítězka Grammy, která rozšíří na festivalu symbolickou formaci tří mužských hlasů, vedle slavného tenora nevystupuje poprvé. Představila se na jevištích newyorské MET, milánské La Scaly, Londýnské Covent Garden či pařížské Opery Bastille. Její výkony se rovněž zapsaly do historie Salcburského či Glyndebournského festivalu.

"Není mnoho festivalů, které se mohou pochlubit takovými jmény v rámci jednoho ročníku, a vidím i určitou symboliku ve výjimečnosti účasti 3 tenorů. Věřím, že když se všechno podaří a bude nám přát počasí, tak si zpětně uvědomíme, jak byl 20. ročník festivalu neopakovatelný. A to jsme ještě neuveřejnili všechny umělce, kteří letos na festivalu vystoupí," doufá prezident festivalu Jaromír Boháč.

V žánrově pestrém programu se kromě vážné hudby objeví i výběr z jazzu, folkloru nebo třeba z populárních muzikálů. Nejúspěšnější mladé houslisty současnosti potom uvede virtuos Václav Hudeček. „Myslím si, že to bude velmi zajímavý koncert. Jednak porovnat různé školy, českou, kterou má Jan Mráček, americkou, kterou má Pepa Špaček, rakouskou (Maria Kropish)… a já do určité míry mám česko-ruskou,“ popisuje Hudeček.

Hned druhý festivalový den, 16. července ozdobí festival legendární violoncellista Mischa Maisky (Miša Maiskis). Partnerkami mu budou v Beethovenově Trojkoncertu C dur a Brahmsově Dvojkoncertu A dur jeho dcera, klavíristka Lily Maiskyová a korejská houslistka Čong Sang-hui. Doprovodí je rozhlasoví symfonikové pod taktovkou Daniela Raiskina.

Na přehlídku se vrátí i kytarista Pavel Steidl, německá houslistka s českými kořeny Tanja Becker-Benderová, soubor Collegium Marianum i houslista Ivan Ženatý. Pivovarskou zahradu rozezní i oblíbené muzikálové melodie, tentokrát Nesmrtelná Broadway, i rytmy flamenka.

Předprodej vstupenek na koncerty Plácida Dominga a Ramóna Vargase byl zahájen 15. února. Vstupenky na představení Komedianti už je v prodeji od července. Opera bude na Otáčivém hledišti uváděna od 5. do 10. srpna 2011 a José Cura zde vystoupí ve dnech 5., 6., 7., 9. a 10. srpna.