Kladenské divadlo nabídne něžnou show o Bibli

Kladno – Po úspěšné hře Shakespeare ve 120 minutách přichází osobitý humor na prkna Městského divadla v Kladně, kde se zkusí herci pod taktovkou režiséra Tomáše Svobody podobným způsobem vypořádat také s Biblí. Komorní hra o třech hercích ukazuje s humorem nejznámější biblické příběhy - od Adama a Evy až po Kristův život. Souboj udatného Samsona je tak například vykreslen jako wrestlingový zápas, porod panny Marie zase paroduje klišovité dramatické scény.

Kladenské divadlo uvádí kabaret plný veselých příhod zpod Golanských výšin v české premiéře. Hra se od originálu mírně liší, například narážky na americkou kulturu populárních amerických komiků ze společnosti Reduced Shakespeare Company tu nahrazují komické scénky z ryze českého prostředí.

„Je to taková hezká něžná show, neděláme tam žádné drastické fóry z Bible. Nijak ji nepálíme, ani tam neděláme žádné ohavnosti,“ uklidňuje případné obavy režisér Tomáš Svoboda. „Gros té biblické situace je popsané vlastně přesně, ale najde se pro to vždy nějaký současný jazyk,“ dodává. Vedle velkého množství příběhů se herci museli vypořádat i s mnoha biblickými postavami. Například během poslední večeře musí zvládnout zahrát všech 12 apoštolů.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Do představení zapojují ale i diváky, kteří mají například hrát zvířata z Noemovy archy. Právě kontakt s publikem je jedním z důležitých prvků i v původní americké verzi hry. Jak zmiňují i sami herci, záznam z divadelního představení z Ameriky byl pro ně v mnohém inspirativní, ale snažili se ho podvědomě nekopírovat. Český překlad pořídil přímo pro kladenskou scénu Ondřej Formánek.

Ve hře Bible: Kompletní slovo boží (výcuc) ve 120 minutách, něžné show o Knize knih, si zahrají Zdeněk Dolanský, Zdeněk Velen a Štěpán Benoni. Šedesát šest svatých knih vmáčknutých do jediné dvouhodinové inscenace uvede Městské divadlo v Kladně premiérově 19. února od 19:00 hodin.