Berlinale: Nesvatbov oceněn čtenáři listu Der Tagesspiegel

Berlín - Český dokument Nesvatbov dostal na filmovém festivalu Berlinale cenu čtenářů deníku Der Tagesspiegel. Oznámili to dnes organizátoři přehlídky na festivalových stránkách. Cena udělovaná devítičlennou čtenářskou porotou tohoto berlínského listu nejlepšímu snímku nesoutěžní sekce Forum je dotována částkou 3000 eur (asi 73 000 Kč). Spolu s vítězi čtenářských cen byly dnes po poledni vyhlášeni také držitelé ocenění festivalových nezávislých porot. U nich však dokument režisérky Eriky Hníkové ani další dva čeští zástupci na Berlinale nezabodovali. Třetí celovečerní dokument Eriky Hníkové měl na Berlinale svou mezinárodní premiéru. V Českých kinech se promítá od prosince.

Nesvatbov pojednává o slovenské vesnici Zemplínske Hámre, jejíž starosta - vysloužilý generál - bojuje všemi prostředky za to, aby obec nevymřela, neboť je v ní mnoho svobodných. Když nepomohou sliby finanční odměny za sňatek a za děti, ani každodenní apely k plození potomků v obecním rozhlase, rozhodne se uspořádat pro nezadané seznamovací večírek. Ani ten ale kýžený výsledek nepřinese.

To, že nakonec uspěla jen u čtenářů Tagesspiegelu, a ne u některé z odborných porot, Hníkovou nemrzelo a z festivalové trofeje měla radost. „Já jsem vůbec nevěděla, že nějakou cenu můžeme vyhrát, protože jsem si myslela, že sekce Forum je čistě nesoutěžní. Takže jsem o tom nespekulovala. Myslím, že jakákoli cena je vždycky dobrá,“ řekla režisérka. Ocenění od diváků podle ní navíc může filmu pomoci dostat se do zahraniční distribuce.

V nesoutěžní sekci Forum byli k vidění také zbývající dva čeští zástupci v letošním oficiálním programu Berlinale, rodinné drama Dům a historický snímek Osmdesát dopisů. Tento silně autobiografický film režiséra Václava Kadrnky má ještě šanci, že neodjede z berlínské přehlídky s prázdnýma rukama. Byl zařazen mezi 34 kandidátů na ocenění pro nejlepší hraný debut. Jeho držitel bude vyhlášen večer na závěrečném slavnostním ceremoniálu.

Erika Hníková
Zdroj: Filip Nerad/ČTK