Pátý Mene Tekel reflektuje totalitu v umění

Praha – Biblické zvolání, které přeneseně označuje naléhavé varování nebo výstrahu, si za svůj název zvolil Mene Tekel, mezinárodní projekt proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa. I pátý ročník, jehož tématem je „reflexe totality v umění a vzdělávání“, nabídne sedmidenní program přednášek, diskusí, koncertů, výstav a filmů. „Jsou to filmy, které vznikaly za totality, a pak filmy, které už vznikly po pádu totalitních režimů,“ prozradil filmový historik z Národního filmového archivu Tomáš Hála.

Na veřejném shromáždění na pražském Staroměstském náměstí, které zahájí i letošní Mene Tekel, promluví předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda. Program pak pokračuje v Divadle U Hasičů koncertem umělců, kteří hudbou protestovali proti totalitě. Na Jazzový most přes oceán vstoupí houslista Ed Vokurka a Jana Koubková.

V osm večer začíná ve filmovém klubu Ponrepo filmová přehlídka, která je pravidelnou součástí programu festivalu, stejně jako následující koncert v hudebním klubu Vagon. V rámci cyklu Rockem proti totalitě zahrají Led Zeppelin revival, Queen Revival, Visací zámek nebo Roman Hladík a Blue Effect. Kromě hudby se návštěvníci dočkají i promítání – uveden bude vždy jeden dokument z cyklu České televize Přísně tajné vraždy o politicky motivovaných zločinech v bývalém Československu.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„V kině Ponrepo se bude konat přehlídka maďarských a polských filmů, zemí, kteří mají svou zkušenost s totalitními systémy. Každému filmu bude předcházet lektorský úvod odborníka z oblasti kinematografie nebo historie,“ doplnil k hlavnímu filmovému programu filmový historik Tomáš Hála. Diváci mohou zhlédnout například snímek Pétera Gothára Čas se zastaví z roku 1981. Příběh několika středoškoláků, jejich učitelů a rodičů, odehrávající se na počátku 60. let, získal mimo jiné Young Cinema Award na festivalu v Cannes.

Na programu je i premiéra historického snímku Generál Nil (2009), zachycující poslední léta vůdčí osobnosti polského protinacistického odboje Augusta Emila Fieldorfa. Projekci pěti celovečerních filmů v Ponrepu doplní Den Polska v městské knihovně na Mariánském náměstí, kde budou promítány dokumenty. „Mladá generace, která nemá zkušenost s totalitou, se prostřednictvím tohoto festivalu a filmů může s tímto obdobím seznámit,“ upozorňuje na jeden z cílů projektu Tomáš Hála.

Mene Tekel zakončí 27. února ekumenická bohoslužba v katedrále sv. Víta. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Dominik Duka spolu s předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem. Festival pořádá občanské sdružení Umění bez bariér, hlavní město Praha, Konfederace politických vězňů ČR, Ústav pro studium totalitních režimů a Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

  • Jana Koubková zdroj: Jana Koubková http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/488/48754.jpg
  • Vše, na čem záleží (Polsko 1992, režie: Robert Glinski) zdroj: Národní filmový archiv http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2339/233898.jpg
Vydáno pod