I slepý vidí tu krásu!

Praha - Relikviář svatého Maura, který byl před 25 lety objeven pod podlahou hradní kaple v Bečově a poté zrestaurován, se dočkal i haptického modelu pro nevidomé. Od dnešního dne budou mít nevidomí občané možnost „podívat se“ na vzácnou památku, která je vystavena na Pražském hradě do konce tohoto týdne. V rámci projektu studentů Přírodní školy vznikla maketa v měřítku 1:1 s výzdobou i soškami. Uvnitř modelu jsou i další dotykové pomůcky, které odpovídají skutečnému obsahu relikviáře.

„Je super, že si to může prohlédnout i člověk, který nevidí. Představa je dokonalá a doplňuje to i možnost vzít si některé předměty přímo do ruky a prostudovat si detaily,“ popsal první dojmy nevidomý návštěvník Jan Říha.

„Tento model vznikl jako výsledek edukativních aktivit, kterými se správa zámku Bečov dlouhodobě zabývá. Model vznikl pod názvem 'Relikviář pro všechny', tzn., chtěli bychom ho využít nejenom pro nevidomé, ale také pro nejmenší děti, pro které klasické prohlídka může být i zdlouhavá. Spolupráce mezi Národním památkovým ústavem a Vězeňskou službou je dlouhodobá a toto je také jeden z jejích výsledků. S realizací pomáhali také studenti z Přírodní školy. Důležité je, že si nevidomí mohou prohlédnout nejenom plášť, ale i vnitřek dřevěné schránky, tzn. ostatky svatých či různé vzácné látky a podobné předměty z původního románského období,“ komentoval projekt ředitel NPÚ v Lokti Tomáš Wizovský.

Unikátní dotykový model relikviáře svatého Maura se stane součástí revitalizované expozice na zámku Bečov, kam se v březnu vrátí i originální relikviář. Součástí modelu bude i komiks s příběhem relikviáře přeloženým do Braillova písma.

Relikviář svatého Maura

tvoří soubor 12 reliéfů, 14 sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny a polodrahokamy. Je dlouhý 140 centimetrů, široký 42 a vysoký 70 centimetrů.

Relikviář je umístěn v zabezpečené klimatizované skleněné vitríně v rozlehlém Vladislavském sále, kde je také model bečovského zámku. V sousedním Sněmovním sále mohou lidé obdivovat kopie českých korunovačních klenotů. Výstava končí 27. února.