Maďarské revoluční boje v hledáčku amatérských kamer

Praha – Mezinárodní festival proti totalitě a násilí Mene Tekel je už třetím dnem v plném proudu. Část dnešního programu je zasvěcena Maďarům. V rámci takzvaného Dne Maďarska budou v Maďarském kulturním středisku v Praze promítány původní, nesestříhané a nekomentované záběry z revoluce roku 1956. Tyto po desetiletí utajované unikátní záběry sedmi amatérských filmařů získal Národní ústav Budapešti teprve v nedávné době.

Jeden ze záznamů pořídili dva pražští amatéři, sochař Jan Kodet a architekt Karel Černý, kteří v říjnu 1956 bydleli v hotelu Nemzeti na Leninově okružní třídě. Z okna svého pokoje a na Rákócziho třídě natáčeli události, které mezi záznamy z revolučních dnů patří mezi ty nejzajímavější. „Specifikum jejich záběrů je v tom, že téměř jako jediní natočili přímo boje v centru Budapešti,“ vyzdvihuje význam amatérských záběrů maďarský novinář a publicista János Kokes.

Maďarská revoluce přišla devět let po roce 1947, kdy v Maďarsku začali vládnout komunisté. 23. října se začali Maďaři bouřit. Podařilo se jim svrhnout tehdejší vládu a začali vládnout reformní komunisté v čele s Imrem Nagyem, ale jen na pouhých deset dnů, protože v listopadu opět přišla sovětská odplata. Poté už bylo Maďarsko v moskevských okovech až do roku 1989.

Rozhovor s Jánosem Kokesem (zdroj: ČT24)

Revoluce v Maďarsku je pro Maďary jednou z nejdůležitějších událostí moderních dějin. „Následky cítíme i dnes. Rozdělení maďarské společnosti, které je i dnes, má kořeny v roce 1956. I tehdy stála část lidí na straně jedné, další stáli na druhé straně barikády… Tyto generace stále dožívají a nepřátelství se nadále projevuje,“ poznamenává Kokes.

Přímo z bojů se zachovalo jen málo záběrů. Nedávno nalezené amatérské filmy ležely půlstoletí v archivech, kde je nalezl, zpracoval a nyní i zpřístupnil Národní archiv v Budapešti. V Maďarském kulturním středisku v pražské Rytířské ulici budou tyto jedinečné záběry promítnuty dnes od 17 hodin.

Rákosiho znak byl v Maďarsku během revoluce 1956 stejně jako rudé hvězdy ze státních vlajek strháván a vystřiháván
Zdroj: ČT24/Wikipedie
Vydáno pod