Magnesia Litera vyhlásila nominace

Praha - Zástupci sdružení Litera dnes představili nominace na knižní ceny Magnesia Litera. Ceny v kategoriích próza, poezie, objev roku, překlad roku, literatura faktu, kniha pro děti a mládež a nakladatelský čin vyhlásí 10. dubna ve Stavovském divadle. Česká televize odvysílá ceremoniál v přímém přenosu. O nominovaných a vítězích z více než 300 přihlášených knih rozhoduje porota složená z literárních kritiků, knihkupců, knihovníků a pedagogů.

„Úroveň knih byla vysoká, to není žádná studentská literární soutěž,“ řekl dnes novinářům předseda poroty Jiří Dědeček.

U prózy je hned šest možných kandidátů na zisk ocenění. Patří mezi ně Hana Andronikova s knihou Nebe nemá dno (Odeon), Jan Balabán s dílem Zeptej se táty (Host), prozaik Emil Hakl a jeho Pravidla směšného chování (Argo), Petra Hůlová s knihou Strážci občanského dobra (Torst), David Jan Novotný s dílem Sidra Noach (Knižní klub) a Martin Ryšavý a jeho Vrač (Revolver revue).

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Jedná se o očekávaný výběr, ale od obecně známých autorů se nám dostalo překvapení,“ podotkl člen poroty Vladimír Karlík. Kniha Zeptej se táty, kterou Balabán dokončil krátce před svou smrtí, se již stala Knihou roku 2010 v anketě vyhlašované Lidovými novinami, Hakl za Pravidla směšného chování loni získal Literární Cenu Josefa Škvoreckého a David Jan Novotný za Sidra Noach Literární cenu Knižního klubu.

Litera za poezii může být udělena Josefu Hrubému za sbírku Otylé ach (Galerie města Plzně), Janu J. Novákovi za dílo Z deníku po Celanovi (dybbuk) nebo přednímu českému básníkovi Karlovi Šiktancovi za Nesmír (Karolinum).

V kategorii nakladatelský čin porota nominovala Edici AAA, v které nakladatelství Argo vydává anglo-americké autory, dílo Vladimíra Binara Čin a slovo - Kniha o Jakubu Demlovi, které vydala Triáda, a deník výtvarníka Vladimíra Fuky, který nakladatelství Plus vydalo pod názvem Deník 1952.

Za překladovou knihu mohou získat cenu romány Přelétavá nymfa, jehož autorem je Guillermo Cabrera Infante a ze španělštiny ho přeložil Petr Zavadil (Paseka), Wolf Hall od Hilary Mantelové, kde je autorkou překladu z angličtiny Michala Marková (Argo), nebo Rozhoupaný dech autorky Herty Müllerové. Tento román z němčiny přeložila Radka Denemarková (Mladá fronta).

Z knih pro děti a mládež si vítězství odnese buďto Kiko a tajemství papírového motýla autorky Markéta Pilátové (Meander), obrázkové album Noemova archa malířky a ilustrátorky Terezy Říčanové (Baobab) nebo Pampe a Šinka od výtvarnice Alžběty Skálové (Arbor Vitae).

Litera za literaturu faktu má mezi nominovanými Janu Hubkovou a její monografickou práci Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky (FF UK/Togga), trojici autorů Alena Míšková, Martin Franc, Antonín Kostlán s dílem Bohemia docta (Academia) o vývoji české vědy a Vladimíra Papouška a kolektiv s publikací Dějiny nové moderny (Academia).

Kategorie objev roku přinesla nominace pro Markétu Baňkovou za knihu Straka v říši entropie s podtitulem Fyzikální bajky ze života (Petr Prchal), pro Matěje Dadáka za novelu Horowitz (Gasset) a Davida Vodu za jeho básnickou prvotinu Sněhy a další (Fra).

Několik stovek porotců z různých knižních oborů z části nominovaných na ceny Magnesia Litera vybere knihu roku. Ceny se těší podle organizátorů stále většímu zájmu lidí. Svědčí o tom zvyšující se prodeje knih vítězů. Loni se knihou roku stal triptych povídek Petry Soukupové Zmizet, který se záhy stal bestsellerem. Před vyhlášením se ho prodalo 2 500 výtisků, zatímco po něm prodej několikanásobně vzrostl až na 12 000 kusů. Hranici 10 000 prodaných výtisků překročily rovněž memoáry Ivana Klímy, které loni zvítězily v kategorii literatura faktu.

  • Hana Andronikova / Nebe nemá dno zdroj: Odeon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2044/204366.jpg
  • Vladimír Fuka / Deník 1952 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2349/234815.jpg
  • Tereza Říčanová / Noemova archa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2349/234819.jpg
  • Přebal knihy Sidra Noach zdroj: Knižní klub http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1914/191375.jpg