ANBB bude stimulovat Česko svými Mimikry

Praha - Festival Stimul, který už sedmým rokem průběžně nabízí významné osobnosti alternativní a experimentální hudby, představí 16. dubna v pražském Divadle Archa německého hudebníka Blixy Bargelda ze skupiny Einstürzende Neubaten. Frontman legendárních představitelů hudebního industrialu vystoupí společně s německým vizuálním umělcem Carstenem Nicolaiem, známějším pod přezdívkou Alva Noto, v projektu ANBB.

První pražská koncertní zastávka ANBB podle pořadatelů slibuje jednu z hudebních událostí sezony. Jejich deska Mimikry uspěla v řadě alternativních hudebních žebříčků. Spojení obou představitelů německé hudební avantgardy je poměrně nečekané. Alva Noto, tvůrce minimalistických zvukových skulptur a konceptuálních elektronických instalací, doposud působil především jako sólový umělec.

Stimul chystá na květen čtyři koncerty, které mají za cíl objevovat důležitá jména současné alternativní hudby. Spojení vážné hudby a improvizace předvedou 9. května v Arše nizozemský hudebník Thomas Ankersmit a americký skladatel Phill Niblock. Dále se zde 13. května v sólovém programu představí norský kytarista a mistr improvizace Stian Westerhus, kterého posluchači znají například ze skupiny Nilse Pettera Molvaera nebo Jaga Jazzist.

Netypické umění s gramofony představí 27. května turntablisté Ignaz Shick a Claus Van Bebber. Jarní část festivalu uzavře 29. května jedna z klíčových osobností současné elektroniky, americký hráč na syntezátor Daniel Lopatin, vystupující pod jménem Oneohtrix Point Never.

Všechny koncerty Stimulu se uskuteční tradičně v pražském Divadle Archa. Novinkou festivalu je série přednášek a workshopů s předními hudebními experty.