Nejistá sezóna jihočeské točny pokračuje

Český Krumlov - Jihočeské město hledá alternativní místo pro známé otáčivé hlediště. Město zároveň zveřejnilo klíčové informace, které se sporu o točnu týkají. Na současném místě vydrží minimálně do roku 2015. Po tomto datu je ale její umístění v zámeckém parku kvůli nesouhlasu památkářů nejisté. Nekonečný seriál se spoustou zápletek a zvratů, tak hovoří o českokrumlovské točně sami úředníci. Nově ale zveřejnili soupis hlavních údajů. Včetně klíčového data.

„Podle posledních dokumentů, které máme k dispozici, točna zůstane na svém místě pouze do roku 2015,“ upozornila místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová. Co se bude dít po roce 2015, ale není jasné. Stávající točna, která je součástí světového dědictví, nemá podle památkářů v zahradě co dělat.

Jak Jihočeské divadlo, tak ministerstvo kultury hledají různé varianty řešení. Zatím první, kdo začal podnikat konkrétní kroky, je město. Předběžně vybraným místem jsou tzv. Zahrádky, které od zámeckého parku oddělují jen silnice a zeď. Vedení Jihočeského divadla ale tuto variantu nepovažuje za příliš reálnou. „Majetkové poměry, které tam jsou, znemožňují s touto variantou, dle mého názoru, počítat,“ uvedl ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.  

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Svou představu má i kraj, prosazuje razantní přestavbu na stávajícím místě. Obě varianty – stěhování i přestavba – počítají s cenou přes 100 milionů korun a několikaletou přípravou.

Vyhláška připraví českokrumlovskou točnu o miliony.
Zdroj: ČT24