Chystá se muzikál plný Elánu

Bratislava - Legendární slovenská kapela Elán chystá na podzim vlastní muzikál. Premiéra nového představení nabitá staršími hity skupiny proběhne na podzim v pražském Divadle Kalich, hrát se pak bude souběžně v české i slovenské metropoli. Skupina loni vydala po sedmi letech nové album Anjelská daň.

Kapela Elán už má napsaný scénář muzikálu, který by jako první měli v září vidět diváci v české metropoli. O dva měsíce později se představí slovenskému publiku. „Problém byl skutečně v tom, že my jsme sice měli představu, jak ten muzikál udělat, ale neměli jsme divadlo, neměli jsme peníze,“ zdůvodnil Vašo Patejdl odkládání projektu.

Fanoušky potěší hlavně staré hity

Elán pro muzikál navázal spolupráci s pražským Divadlem Kalich a bratislavskou scénou Heineken Tower Stage známého slovenského choreografa a režiséra Jána Ďurovčíka. Právě Ďurovčík se spolu s textařem Borisem Filanem podílel na scénáři představení. „Muzikál jako divadlo se musí někde hrát. Nakonec jsme zvolili cestu možná menšího divadla, ale proto, aby to nakonec skutečně bylo a abychom se toho dožili,“ dodal Patejdl.

Muzikál však nemá propagovat nejnovější album Anjelská daň, jehož Elán zatím prodal asi 13 000 kusů. „Z nového alba tam nebudou nové písničky, bude to většinou postavené na známých starších hitech a je dost pravděpodobné, že tam bude i minimálně jedná nová písnička,“ poznamenal Patejdl.

Popularita Elánu, který hlavně v minulosti dokázal vyprodat koncertní turné na Slovensku i v Česku, v posledních letech částečně ustoupila jiným zpěvákům a kapelám. Lídr Elánu Jožo Ráž si v nedávném rozhovoru pro slovenský týdeník Šarm postěžoval, že jeho písně se už hrají méně. Připsal to mimo jiné tomu, že Elán byl dlouho úspěšný. „Celá branže nás nenávidí, média nás nesnášejí,“ tvrdil zpěvák, jenž v roce 1999 přežil vážnou nehodu na motocyklu.

Elán svoji kariéru zahájil v roce 1981, kdy vydal debutové album Osmy svetadiel, následovala alba Nie sme zlí, Elán 3 a Hodina slovenčiny s písněmi jako Stužková a Zaľúbil sa chlapec. Mezi nejúspěšnější alba Elánu patří i Detektívka nebo novější Tretie oko. Skupina vydala, včetně kompilátů a titulů v angličtině, na 30 alb.

Kapela čtyřikrát zvítězila v anketě Zlatý slavík. Velký comeback slavil Elán v roce 2003 poté, co se Ráž po čtyřleté léčbě zotavil z následků vážné nehody na motocyklu. Na koncert na pražské Letné tehdy přišlo přes 80 000 lidí. Kromě zpěváka a baskytaristy Ráže je v nyní sedmičlenné kapele z původní sestavy ještě Vašo Patejdl. Tento klávesista a zpěvák ale v roce 1985 skupinu na deset let opustil. Téměř 30 let v Elánu hraje i kytarista Jano Baláž.