Pardon, My English? To je blázinec

Ostrava – Jazzový muzikál Pardon, My English, téměř zapomenuté dílo bratří Gershwinů, uvede Národní divadlo moravskoslezské. Komický příběh z doby prohibice, jenž se odehrává v blázinci, pro Ostravu oprášil Šimon Caban. Muzikál kořeněný absurdním humorem původních scenáristů Fieldse a Ryskinda se hrál poprvé v roce 1933. V Pardon, My English tak není zakázaný alkohol, ale minerálka.

Nepříliš známý Gershwinův kus se ztratil téměř na šedesát let z povědomí muzikálového repertoáru. Muzikál měl svou světovou premiéru v roce 1933 v Majestic Theatre v New Yorku na Broadwayi. Tehdy ho režíroval John McGowan a měl pouze 43 repríz. „Ryskind - to je člověk, který psal scénáře ve 30. letech pro bratry Marxe, kteří právě poprvé zavedli do filmové komedie takový ten absurdní nebo nadsazený šílený crazy humor, a to je mi velmi blízké,“ říká autor libreta Jiří Ornest.

Minerálka zakázána, alkohol povolen

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Šimon Caban, který pro muzikál navrhl také originální scénu, se rozhodl umístit tajnou nálevnu nealkoholických nápojů do blázince. „V tom sevření té deprese blázince tam máme možnost dávat fórky a veselí. A tenhle kontrast je, myslím, sympatický,“ vyzdvihuje Caban. Děj je zasazen do 30. let, doby prohibice, a odehrává se v Drážďanech.

Ostravští herci si na pódiu doslova užívají neotřelou choreografii a také kostýmy. Navrhla je Simona Rybáková, která oblékala baletní jednotku Křeč nebo film Kuky se vrací. Za dirigentským pultem stanou Kryštof Marek a Jakub Žídek. Českou premiéru muzikálu Pardon my English aneb To je blázinec! zažije Divadlo Jiřího Myrona 3. března v 18:30.

Hrají a zpívají: Radim Schwab a Robert Jícha (Golo alias Michael), Hana Fialová a Eva Jedličková (Gita), Martina Šnytová a Tereza Kavecká (Frieda), Jan Drahovzal a Václav Morys (Bauer) a další.

Pardon, My English
Zdroj: ČT24/NDM