Kočičí hra: Na lásku pozdě, na smrt brzo

Zlín – Kočičí hra, hořká komedie o naději, odvaze, chuti do života a potřebě lásky a citu v každém věku, je jednou z nejslavnějších her druhé poloviny dvacátého století a je především východiskem pro herecký koncert zkušených hereček. Kočičí hra maďarského dramatika Istvána Örkényho existuje dokonce ve třech podobách - jako filmový scénář, jako román i jako divadelní hra. Byla přeložena do mnoha jazyků a o její výjimečnosti svědčí i fakt, že na jevišti Národního divadla v Praze zaznamenala inscenace s Danou Medřickou v hlavní roli 403 repríz. V Městském divadle Zlín čeká herecký koncert Milenu Marcilisovou a Janu Tomečkovou. Premiéra se uskuteční dnes od 19:00 hodin ve Velkém sále zlínského divadla.

Režie se ve zlínském divadle ujal Jakub Nvota. Příběh o nezdolné síle a odvaze k životu je zčásti přerušovaným monologem hlavní postavy hry - stárnoucí Erži Orbánové. Ta vypráví o příhodě, která se jí stala, o setkání s člověkem, který ji inspiroval k zásadní životní změně. Dvě stárnoucí sestry - Erži a Gisela, toho prožily hodně. V jejich životních osudech se jako na projekčním plátně promítá bláznivé dvacáté století. Jedna žije v socialistickém Maďarsku, druhá emigrovala do Německa. Ač uzavřeny ve svých samotách, zůstávají zároveň, i díky dopisům, neustále a nerozlučitelně spolu. Obě se často navracejí ke své minulosti, každá po svém, zatímco žít v přítomnosti pro ně není vůbec jednoduché.

Tragikomedie o umění žít

„Örkeny sám uvádí hru tím, že na stáří je nevýhodou, že už od vás nikdo nic nechce. Když chce něco starý člověk od života, tak nám to připadá komické. Örkeny sám velmi miloval tragikomedii a grotesku, a tímto způsobem pojmenoval to, že láska, i když směšná, je vždy velmi vážná - je jedno, zda je člověk v pubertě nebo v důchodu. Zkrátka vždy bojuje o kus svého štěstí,“ popisuje Nvota. „Kočičí hra je trošičku interpretací jedné zažloutlé fotografie z roku 1918 až 1919 a co se na ní stalo,“ odhaluje roušku tajemství dramaturg inscenace Vladimír Fekar.

„Kdybychom dávali dohromady dramatiky, kteří velmi přesně a detailně zachytili specifika toho, co můžeme souborně nazývat Rakousko-Uherskem, kde každý z nás má nějaké kořeny, tak je velmi málo spisovatelů a dramatiků, kteří speficika tohoto prostoru zachytili. Örkény to skutečně udělal“ /Jakub Nvota/.

Hru v České republice proslavila inscenace Národního divadla v hlavní roli s Danou Medřickou, která Erži Orbánovou na české první scéně hrála od roku 1974 dlouhých 12 let a ztvárnila ji více než čtyřistakrát. Podle Nvoty byla Medřická ideální představitelkou hry, která v té době pojmenovala velké množství z tehdejších fenoménů. „Dnes už je to spíš poohlédnutí se za dobou, která byla,“ poznamenává režisér.

Na prknech zlínského divadla podruhé

Kočičí hra se na prknech zlínského souboru neobjeví poprvé. O rok dříve, než inscenaci proslavilo její uvedení v Národním divadle, ji uvedlo právě zlínské divadlo. „Hrály v ní Eva Matalová a Jana Tomečková. Takže máme v současném obsazení vlastně pamětnice. Jana Tomečková tehdy hrála postavu Ilonky (dnes Eva Daňková) a Eva Matalová hrála roli Mišky (dnes Romana Julinová),“ dodal Fekar.

Premiéra v režii Jakuba Nvoty se odehraje dnes od 19:00 hodin ve Velkém sále Městského divadla Zlín. Slavnou inscenaci uvede i Městské divadlo Mladá Boleslav, a to v pátek 11. března. Režie se tentokrát ujal Josef Kettner.

  • Režisér Jakub Nvota zdroj: Městské divadlo Zlín http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2372/237141.jpg
  • Kočičí hra autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2371/237058.jpg
  • Kočičí hra autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2371/237059.jpg