Besser: Stávkou se odradit nenecháme

Praha – "Říkal jsem dva až tři měsíce, ale vidím, že doba nazrála k tomu, abychom situaci vyřešili co nejdříve. Čili od včerejška říkám: pět šest týdnů. A ani případnou stávkou se nenecháme odradit od toho nejlepšího řešení pro pražské kulturní scény," prohlásil ministr kultury Jiří Besser v Interview ČT24. Poslal tak celkem jasný vzkaz zaměstnancům Státní opery, kteří po odvolání pověřeného ředitele Radima Dolanského sepisují petice a zvažují protesty, přičemž nevyloučili ani stávku jako krajní možnost vyjádření nesouhlasu s Besserovými kroky.Obávají se, že sloučení SOP a Národního divadla, zvláště když novým pověřeným ředitelem opery je Ondřej Černý, šéf Národního divadla, je hotová věc. To Besser v rozhovoru pro ČT24 opět odmítl, připustil ale, že návrhů na sloučení obou scén je víc než těch, které jsou pro zachování samostatnosti institucí.

„Skutečně se snažíme postavit naprosto jasný, nový model fungování největších kulturních scén na území hlavního města Prahy,“ upozorňuje Besser. „Ono snažení se nerovná slučování. Na druhou stranu neříkám, že výsledek, který naše odborná komise na závěr stanoví, ke sloučení nepovede,“ dodává.

Komise, jež vznikla na začátku února, aby projednala budoucnost obou scén, podle ministrových slov pracuje s několika analýzami. Kdo je jejich autorem a jaké návrhy obsahují, prozradit nechtěl s odvoláním na studii teatrologa Josefa Hermana, jejíž zveřejnění způsobilo mezi divadelníky pozdvižení. Herman se totiž mimo jiné zmiňoval o možnosti sloučení Státní opery a Národního divadla nebo o přeměně Stavovského divadla na mozartovskou straggionu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Besser: Dolanského návrh je nejvíc chaotický

"Lidé sami nám posílají své návrhy. Určitě je víc těch, které říkají, aby ke sloučení došlo. I ten, kdo říká, aby ke sloučení nedocházelo, na to má samozřejmě plné právo. Ale neměl by to nikdy říkat ten, kdo je pověřen řízením, protože ten má vykonávat to, co po něm vyžaduje zřizovatel,„ domnívá se ministr kultury v narážce na Radima Dolanského, který se s nespokojenými zaměstnanci SOP účastnil i protestu před ministerstvem kultury. “Když se pan Dolanský ocitnul na nádvoří Nosticova paláce, tak mu asi muselo být jasné, že ministr nebude mít jinou možnost než ho odvolat z funkce," uvedl k tomu dnes mimochodem Dolanského nástupce ve vedení Státní opery Ondřej Černý.

Oba – Černý a Dolanský – ministerstvu také odevzdali své návrhy na reformu opery a Národního divadla k 1. lednu 2012. Zatímco Dolanský, který je jednoznačně pro zachování samostatnosti existence obou institucí, svůj návrh už veřejně prezentoval, Černý, jenž se přiklání ke spojení operních domů pod Národní divadlo, tak dosud neučinil. Dolanského návrh dnes Besser v Interview ČT24 označil za „nejvíc chaotický“ z těch, které byly komisi předloženy.

„Jak si tu transformaci představujeme“

„Už na začátku, když jsme začali na projektu dělat, se objevily hlasy, že to vede ke sloučení. Kdo se toho případného sloučení bojí?“ ptá se ministr. "Ten, kdo chtěl SOP privatizovat, chtěl ji převést ze státu na hlavní město Praha. V minulosti byly různé zájmy. My jsme na začátku řekli jedno: obě tyto příspěvkové organizace a všechny budovy, které tyto organizace spravují, zůstanou pod správou státu a my jako nové vedení ministerstva kultury zefektivníme jejich provoz."

O projektu, k němuž ministerstvo na základě jednání odborné komise dojde, je podle Bessera samozřejmě možné diskutovat. Věří, že Ondřej Černý souboru Státní opery vysvětlí, „jak si tu transformaci představujeme“, stejně jako to udělal v případě zaměstnanců Národního divadla. Ani případnou stávkou se ale ministerstvo nenechá odradit od prosazení nejlepšího řešení pro obě scény. „Jestli se někdo v budoucnu bojí o to, že přijde o práci, může, ale pokládám to za zbytečné. Vždyť pracuje v nejlepších uměleckých souborech v České republice, takže je tady určitě prostor v regionálních divadlech nebo v zahraničí. Nikomu práci nebereme,“ tvrdí Besser.

Vydáno pod