Šest lvích dokumentů gratis na sedm dní

Praha – Filmový portál DocAllianceFilms.cz opět nabídne zdarma ke zhlédnutí dokumentární filmy, které byly nominované nebo oceněné v rámci cen Český lev. Snímky (ve dvou případech jde „jen“ o dvacetiminutové ukázky) z letošního, osmnáctého ročníku mohou zájemci vidět od 7. do 13. března. Ve výběru je zastoupeno šest dokumentů, které vznikly v roce 2010: Katka, za niž si Helena Třeštíková odnesla Českého lva, Nesvatbov, Český mír, Medvědí ostrovy, 25 ze šedesátých a Drnovické catenaccio, které jako jediné nebylo v pětici nominovaných na lva za dokument, objevilo se ale v nominacích jedné z kategorií - Ceny filmových kritiků a teoretiků.

Dokumenty spojené s Českým lvem nabízí DocAllianceFilms.cz zdarma třetím rokem. Akci doprovází vždy poměrně velký zájem. Předloni, kdy součástí projektu byl i Občan Havel, zhlédlo sedm dokumentárních filmů během jednoho týdne šedesát tisíc uživatelů. Vloni jich byla polovina.

I 30 tisíc diváků svědčí podle Jany Ptáčkové z Docalliancefilms.cz o nebývalém zájmu. „Jsou to neuvěřitelná čísla, pokud vezmeme v úvahu, že většinu českých dokumentů vidí v kinech po celou dobu distribuce pár tisíc diváků,“ upozornila. (Jen pro srovnání: návštěvnicky nejúspěšnější dokument loňské roku, Katka, má na kontě 117 tisíc diváků, druhé Oko nad Prahou ale už jen 21 tisíc a třetí Český mír 7 tisíc diváků.)

Distributoři a tvůrci prý filmy, pokud byly do distribuce uvedeny již před delší dobou nebo je nečeká zrovna premiérové uvedení v televizi, portálu ochotně poskytují. Podobné projekty jsou koneckonců běžné i v zahraničí, vychází z myšlenky, že dokumenty se prvořadě netočí s komerčním záměrem. „Jde spíš o to, že otevírají nejrůznější témata a ukazují příběhy, které chtějí jejich autoři dostat k co nejvíce lidem. To je i cílem naší týdenní filmové akce na internetu,“ dodává Ptáčková.

A na co konkrétně se tedy mohou diváci během nadcházejícího týdne na DocAllianceFilms.cz těšit? Kromě dvacetiminutové ukázky z filmu Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy a stejně dlouhé ukázky z filmu Katka Heleny Třeštíkové, mohou zdarma vidět čtyři celovečerní dokumenty.

Režisér Martin Šulík se ve dvoudílném snímku 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna zabývá novou vlnou v kulturních a společenských souvislostech epochy šedesátých let; Radim Procházka sleduje v Drnovickém catenacciu bizarní fotbalový příběh moravské vsi, která se v devadesátých letech stala symbolem podivného českého kapitalismu; režisér Martin Ryšavý ukazuje v Medvědích ostrovech život správců rezervace ledních medvědů na ostrově ve Východosibiřském moři a Erika Hníková zase v Nesvatbově východoslovenskou vesnici, jejíž starosta chce poroučet srdcím nezvrabčených třicátníků.