Cena za lidská práva putuje do kyrgyzského vězení

Praha – Jako každý rok i letos udělovala společnost Člověk v tísni cenu Homo Homini osobnosti, která se významně zasloužila o prosazování lidských práv a demokracie. Oceněným za loňský rok se stal kyrgyzský lidskoprávní aktivista Azimžan Askarov. „Cenu dostává za neobyčejnou osobní odvahu, se kterou ve výjimečně těžkých podmínkách v poměrně odlehlé části jedné z provincií Kyrgyzstánu vede do jisté míry osamělý, a o to těžší boj za dodržování lidských práv a zákonnosti,“ uvedl ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Předání ocenění v Pražské křižovatce bylo součástí zahájení 13. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Azimžan Askarov dlouhodobě hájí lidská práva a zájmy nespravedlivě obviněných a v loňském roce byl v rámci zmanipulovaného soudního procesu odsouzen k doživotnímu vězení. Cenu Homo Homini (člověk člověku) za něj v prostorách odsvěceného kostela sv. Anny převzal jeho syn Šerzodbek Azimžanovič. „Jsem na svého otce velice hrdý. Na to, že naváhal riskovat svůj život pro dobro národa a vlasti. Děkuji všem za toto jeho velké ocenění,“ pronesl Askarov mladší předtím, než přečetl projev svého otce.

Z projevu Azimžana Askarova:

„Když jsem dostal od svých kolegů zprávu o vysokém ocenění od organizace Člověk v tísni, musím říct, že jsem se rozplakal jako dítě. Nemůžu ani vyjádřit slovy svou radost… Navzdory mučení musím říct, že nelituji toho, že jsem si vybral tuto cestu.“

Spolu s Askarovem bylo k vysokým trestům odsouzeno i sedm dalších lidí. Ocenění je tak symbolicky určeno i dalším obhájcům lidských práv v regionu centrální Asie, kde fungují jedny z nejrepresivnějších režimů světa. "Situace obhájců lidských práv v Uzbekistánu nebo Turkmenistánu je tristní a počet politických vězňů se tu počítá na tisíce. Chtěli bychom proto ocenění Homo Homini symbolicky udělit všem statečných lidem, kteří ve střední Asii neváhají při boji za lidská práva riskovat vlastní svobodu i život," vysvětlilMarek Svoboda, ředitel Centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni.

Cenu Homo Homini měl původně předávat exprezident Václav Havel, který se však vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohl slavnostního zahájení zúčastnit. Místo něj tak ocenění předal jeden ze zakladatelů Člověka v tísni, spisovatel a novinář Jaromír Štětina. Kromě Václava Havla se oproti původním plánům předávání nezúčastnil ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž ale natočil krátký videopozdrav. „Na světě je spousta cen, ale málokterá cena je tak vzácná a tak zasloužená jako tato,“ vyzdvihl.

"Pan Askarov dostává cenu…

… za neobyčejnou osobní odvahu, se kterou ve výjimečně těžkých podmínkách v poměrně odlehlé části jedné z provincií Kyrgyzstánu vede do jisté míry osamělý, a o to těžší boj za dodržování lidských práv a zákonnosti. Vytrvalost, s jakou pokračoval ve své cestě navzdory výhrůžkám, zadržování a věznění i fyzickému utrpení, kterému byl vystaven, je obdivuhodná. Vedle ocenění za dlouhodobou a nebezpečnou práci při prosazování lidských práv věříme, že cena obrátí pozornost k současné velmi vážné situaci pana Askarova." /Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni/

Po slavnostním ceremoniálu, kterým provázel herec Tomáš Hanák, následovala projekce dokumentu Na stupních vítězů. Německo-rakouský snímek, zařazený do kategorie Věku navzdory, nabízí citlivý a současně úsměvný portrét pětice hrdinů ve věku mezi 80 a 100 lety, jejichž životním koníčkem je vrcholová atletika. Promítání se zúčastnil režisér Jan Tenhaven a jeden z hrdinů filmu, dvaaosmdesátiletý český atlet Jiří Soukup.

Festival Jeden svět potrvá v Praze do 17. března, v březnu a dubnu se představí i ve více než třicítce dalších českých měst a v květnu také v Bruselu. Do programu bylo celkem zařazeno 104 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa.

Mediálním partnerem je Česká televize, která vytvořila k Jednomu světu také webový speciál, kde je mimo jiné možné zhlédnout vybrané snímky. Portál ČT24 pak kromě slavnostního zahájení s předáním ceny Homo Homini zprostředkuje v přímém přenosu některé z festivalových akcí. První bude 10. března od 19:00 Večer pro nová média v divadle Archa.