Def Leppard chystají první „živák“

New York - Anglická hardrocková skupina Def Leppard v létě vydá své vůbec první živé album a vyrazí na několikaměsíční turné. Kapela tak chce podle agentury Reuters potvrdit svou pověst jedné z nejlepších koncertujících rockových kapel na světě od konce 70. let, kdy vznikla. „Je to poprvé, co jsme probrali dosavadní působení a vydáváme živé album, po kterém fanoušci léta volali,“ řekl hlavní zpěvák kapely Joe Elliott.

Členové se prý dohodli, že nová deska Mirrorball bude obsahovat nahrávky s některými nedostatky, aby se udržel pocit autentičnosti. Jako bonus nabídne tři nové studiové skladby. Termín vydání alba, které se má také nabízet na iTunes, skupina zatím neoznámila, ale stane se tak před zahájením světového turné. Jeho začátek se plánuje na 7. června v Belfastu. Rockeři také vzkázali, že nové, již 11. studiové album plánují na rok 2012, kdy počítají i s další koncertní šňůrou na podporu jeho prodeje.

Předkapelou slavné skupiny bude na letošním turné další rocková legenda Heart, která se v 70. letech proslavila hity jako Barracuda a Magic Man. Elliott fanouškům vzkázal, že mohou očekávat propracovanější koncertní show než v minulosti, a to i s prvky akrobacie a originálního osvětlení. Elliott si je vědom toho, že skupině se těžko vrátí vrcholná léta s rekordním prodejem alb, ale tvrdí, že to je osud každé kapely a že dostatečnou odměnou je pro něj samotné hraní na velkém turné. „Jakmile vidíte, jak fanoušci každou noc reagují na vaše hraní, chcete to dělat opět zítra,“ dodal hudebník.

Def Leppard byli několikrát stíháni nepřízní osudu. Poprvé v roce 1984, kdy bubeník Rick Allen ztratil při autohavárii levou paži. Avšak ani to nebylo překážkou pro další pokračování ve hře na bicí. V roce 1991 uštědřil osud kapele další, tentokráte nejtvrdší ránu. Po smrtelné kombinaci alkoholu a drog zemřel 8. ledna ve svém londýnském bytě ve věku 30 let vynikající kytarista Steve Clark.

Def Leppard je jednou z nejúspěšnějších rockových kapel 80. a 90. let. Například jejich deska Pyromania se v americké hitparádě udržela celých 92 týdnů, z toho dva týdny na druhém místě. V roce 1987 zase formace vydala své nejpopulárnější album Hysteria, kterého se prodalo neuvěřitelných 16 milionů kusů. V roce 1995 se kapela dokonce zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, když v jednom dnu odehrála tři koncerty v různých koutech světa, a to v Maroku, Londýně a Vancouveru.