Světlo v architektuře ukáže nejnovější trendy

Praha – Specializovanou výstavu svítidel, designu a příslušenství, nazvanou Světlo v architektuře 2011, zahajuje dnešním dnem ve Výstavní síni Mánes společnost Czech Architecture Week s.r.o. Druhý ročník výstavy je určen, stejně jako v minulém roce, pro prezentaci novinek světelné techniky, svítidel a osvětlovacích systémů, stejně jako nových technologií v osvětlování. Organizátoři připravují jako součást výstavy opět modelový byt, který letos speciálně pro tuto akci navrhl známý český architekt Mojmír Ranný a jeho ateliér.

Výstava Světlo v architektuře nabídne opět jedny z nejlepších a nejvýznamnějších českých i zahraničních značek z oboru, ale i studentské práce středních a vysokých škol. V současné době jsou na vzestupu LED technologie, jejichž vývoj je velmi rychlý a nabízí nové a nové možnosti. „Ukazujeme současné trendy, ta nejnovější světla, která se v Čechách vůbec dají sehnat. Dobře nasvětlený byt a zároveň samozřejmě i exteriér je základem celkové atmosféry. Najdete tady stovky světel, která se zaměřují nejen na technologii, ale samozřejmě i na design,“ láká na výstavu její pořadatel Pavel Šťastný.

Dobře nasvětlený byt je základem celkové atmosféry

Rozhovor s Pavlem Šťastným a Mojmírem Ranným (zdroj: ČT24)

Organizátoři připravují jako součást výstavy opět modelový byt, který letos speciálně pro tuto akci navrhl známý český architekt Mojmír Ranný a jeho ateliér. „Ten byt je klasicky dispozičně udělaný. Každá část je udělaná tak, aby funkčně spolupracovala s prostorem, který tam je. To znamená, že každý ten prostor je ještě navíc udělán tak, že může utvořit atmosféru intimní, úklidovou, na jídlo, na kávičku, jen na noviny,“ popisuje modelový byt architekt Mojmír Ranný.

Co se týče současných trendů, šíře je veliká a vybere si podle slov Pavla Šťastného úplně každý. Trendem jsou pak amorfní nebo technická svítidla. „Každý se snaží nacpat světlo doprostřed místnosti. To už dneska není vůbec trendy a hlavně není potřeba. To se dělalo dřív, když těch světel bylo málo, aby se osvětlilo úplně všechno. Dneska, když si vytváříme určité zóny, které potřebujeme rozsvítit, zjistíme, že to světlo uprostřed místnosti je úplně k ničemu, pokud není lustr přímo nad jídelním stolem nebo nad kávovým stolečkem,“ vysvětluje Šťastný.

Výstava Světlo v architektuře proběhne ve Výstavní síni Mánes od 10. do 13. března. První dva dny jsou určeny odborné veřejnosti, pro širokou veřejnost jsou pak vyčleněny především dny víkendové, kdy budou pro případné dotazy přítomni také architekti.

  • Světlo v architektuře zdroj: ArchitectureWeek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2384/238389.jpg
  • Světlo v architektuře zdroj: Stavební fórum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2384/238392.jpg