Vizinoviny: Zprávy z hudebního světa

Bývalý člen kapely Genesis a úspěšný sólista Phil Collins (60) začátkem týdne komentoval zprávy v tisku kolem svého odchodu do hudebního důchodu. „Nekončím kvůli špatným recenzím, ani proto, že bych se necítil oblíbený. Chci být na plný a každodenní úvazek táta pro své dva malé syny,“ vysvětluje Collins v tiskové zprávě. Úctyhodné a zároveň pro hudební fanoušky trochu smutné.

Collins sice nikdy nebyl tak významný tvůrce, jako jeho předchůdce v Genesis, zpěvák a skladatel Peter Gabriel, zároveň je ale jedním z mála vynikajích popových tvůrců budících obdiv a respekt. V souvislosti s „otcovskou dovolenou“ Phila Collinse není od věci si připomenout jednu tematickou skladbu z „collinsovské epochy“ Genesis. A taky fakt, že až Collinsovi synové trochu vyrostou, jistě budou rádi, když táta znovu začne chodit do práce.

Oblibou kapely Genesis zvlášť za doby Philla Collinse se nikdy netajila manchesterská kapela Elbow. Její album Build a Rocket, Boys vyšlo tento týden a je jednou z očekávaných novinek letošního jara. Podivuhodná historie – Elbow byli osmnáct let kapelou pro muzikanty, tedy měli hlavně obdiv svých leckdy i daleko slavnějších kolegů. To se změnilo v roce 2008  - album Seldom Seen Kid vyhrálo britské prestižní ceny Mercury a kapela se zpěvákem Guyem Garveym od té doby hraje první ligu na velkých stadionech. Zde je ukázka z nové desky a taky vysvětlení, proč skupina zasáhla svým rockem pro dospělé i ty, kdo tenhle žánr obvykle nesledují.

Slovenská dvojice Longital dostala nedávno pozdrav od filmařky Evy Delinčákové, která teď působí v Norsku. „Keď som prišla do Nórska, študovala som a pracovala som na viacerých krátkych animovaných projektoch, ale vedela som, že chcem animovať klip pre Longital. V Nórsku som mala na to ideálne podmienky, množstvo talentovaných animátorov, ktorí mi mohli dať nezaplatiteľné rady a mala som k dispozícii profesionálne vybavenie na stopmotion, za čo škole môžem dakovať. Nórsko je čisté, krásne, divoké, presne ako Longital,“ píše se tu. Posuďte výsledek, tedy video k písni Von Von z poslední desky Longital. 

Pohled na hudební scénu tento týden skončíme v Brně u dvou dívek, které si říkají Čokovoko. „Je to naprosto otřesné,“ hrozí se jedni při poslechu rýmovaček. „Senzační,“ tvrdí druzí o tvorbě Čokovoko, která vyjde prvního dubna na prvním oficiálním nosiči. Pokud patříte k první skupině, tedy k těm, koho Čokovoko pobuřují, berte jejich skladby jako předčasný apríl. Ukázku si můžete poslechnout zde.