Jeden svět on-line: Korupce na český způsob

V rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět se v pražské Městské knihovně konala panelová debata nazvaná Korupce na český způsob. Zájemci ji mohli on-line zhlédnout na webu ČT24. Záznam je k dispozici v tomto článku nebo v archivu iVysílání. Dumentem, který diskuse doprovázela, byl snímek Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace, jenž vznikl s přispěním České televize.

S investigativním zápalem a zároveň ironickým nadhledem se pustil dokumentarista Radim Procházka do dnes již polozapomenuté kauzy zázračného vzestupu a strmého pádu vesnického fotbalového klubu z Drnovic. Na příběhu šéfa klubu Jana Gottvalda a jeho proniknutí do podnikatelské extraligy autor výmluvně a velmi vtipně připomíná praktiky tehdejších „podnikatelů“ - praní špinavých peněz, tunelování, nesplacené půjčky a v případě potřeby i podplácení fotbalových rozhodčích.

Příběh drnovického klubu je typický pro český fotbal, politiku a podnikání 90. let minulého století, za nimiž byly na jedné straně překvapivé úspěchy a slavná vítězství, na straně druhé tajemní sponzoři, korupce či doping. Klíčová témata filmu, jako třeba propracovaný systém tunelování, trefně komentují filozofové Miroslav Petříček, Václav Bělohradský a Petr Fischer. Procházkův nekompromisní snímek o našich novodobých dějinách na „drnovické kauze“ názorně ukazuje, jakým způsobem bylo možné, většinou bohužel beztrestně, vydělat opravdu velké peníze.

Jeden svět 2011 - Korupce na český způsob (zdroj: ČT24)