Zkouška na Radoka

Praha - Jako „zkouška na Radoka“ probíhalo 5. března předávání Cen Alfréda Radoka za rok 2010 v Divadle Komedie. Průvodci byli herci Martin Pechlát a Jiří Černý, kterým „asistoval“ Stanislav Majer v roli divadelního technikáře. Česká televize odvysílá v sobotu 12. 3. ve 20:00 na ČT2 zkrácený, čtyřicetiminutový záznam slavnostního odpoledne, doplněný ukázkami z nominovaných inscenací a především exkluzivními rozhovory s vítězi v jednotlivých kategoriích.

Herec Dejvického divadla David Novotný, který získal cenu za roli Muže v nejlepší inscenaci loňského roku Muž bez minulosti, prozradí, jakou zásadní režijní připomínku dostal při zkouškách od Miroslava Krobota. Čím si Dejvické divadlo zasloužilo ocenění Divadlo roku, se diváci dozvědí od jeho ředitelky Evy Měřičkové. Herečka Divadla Komedie Ivana Uhlířová se svěří, jaký vztah má k roli Alžběty v inscenaci hry ödöna von Horvátha Víra, láska, naděje, za niž dostala v anketě kritiků nejvíc hlasů a tím pádem i cenu v kategorii ženský herecký výkon.

Operní pěvkyně a herečka Soňa Červená zavzpomíná spolu s hudebním skladatelem Alešem Březinou na spolupráci se světově proslulým americkým režisérem a scénografem Robertem Wilsonem nejenom na inscenaci Čapkovy Věci Makropulos v Národním divadle, oceněné za scénografii a hudbu. Diváci se v sobotu večer setkají rovněž s mladým českým režisérem Štěpánem Páclem, který byl již podruhé vyhlášen talentem roku.

Překvapivé srovnání polského a českého divadelního publika provede Petr Zelenka, autor nejlepší poprvé uvedené české hry roku 2010. Jeho Očištění, které nastudoval Martin Glaser v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, mělo totiž světovou premiéru v Polsku. A české veřejnosti zatím nepříliš známá autorka Eva Prchalová představí svou hru Závrať, s níž zvítězila v dramatické soutěži.

Nejstarší ocenění v oblasti divadelní tvorby po roce 1989 – Ceny Alfréda Radoka – existují od roku 1992 a jejich cílem a smyslem je podpora divadelní tvorby. Výroční ocenění české divadelní kritiky uděluje Nadační fond Cen Alfréda Radoka v osmi kategoriích na základě ankety časopisu Svět a divadlo. Nadační fond každoročně vyhlašuje také česko-slovenskou anonymní dramatickou soutěž, která je příležitostí a motivací k původní autorské tvorbě, a to především pro začínající divadelní autory.

Ceny Alfréda Radoka 2010 : Miroslav Krobot, režisér inscenace roku Muž bez minulosti v Dejvickém divadle
Zdroj: Michal Doležal/ČTK