eBook: Od papíru zpátky k tabulkám?

Praha – Uprostřed debat o zvýšené sazbě DPH za knihy tak trochu utichly zprávy o mohutném nástupu elektronických knih. Například obří internetové knihkupectví Amazon hlásí, že prodá víc tzv. eBooks než papírových knížek. České republice se jejich masivní prodej zatím vyhýbá, i když čtečky používá čím dál víc lidí. Prozatím debatujeme o tom, co to vlastně kniha je. Slovo na papíře, nebo soubor jedniček a nul v počítači?

„Nakladatelé v současné době nevidí elektronické knihy jako zdroj rychlých příjmů,“ jmenuje jeden z důvodů, proč český trh s elektronickými knihami zatím téměř neexistuje, novinář Jan Kovalík. A pokud už vizionářský nakladatel vydá knihu jako elektronický soubor dat, okamžitě je po pirátském způsobu na internetu volně ke stažení.

Knihovna v kapse

Mají knihy duši? (zdroj: ČT24)

Přesto jsou i u nás stále častěji k vidění čtenáři, kteří namísto do rozevřené knihy zírají na elektronickou placičku. „Stačí být někde třeba na letišti a zjistit, že potřebuji čtení do letadla. Připojím se k internetu a během vteřiny ho mám uvnitř,“ upozorňuje na výhodu elektronických knih mediální konzultant Adam Javůrek.

Není tedy nutné běhat po knihkupectvích, nový titul se dá pořídit několika kliknutími na internetu. Proti svému papírovému protějšku sice vypadá elektronická čtečka křehce, ale dokonce i když ji člověk omylem přejede autem, jako se to stalo Adamu Javůrkovi, je škoda menší, než kdyby přišel o svou papírovou knihovnu.

„eKniha není naštěstí tak drahá, stojí zhruba 139 dolarů. Samozřejmě škoda to byla, ale když mi dorazila domů, tak ji stačilo jednou připojit k internetu a všechny knížky, které jsem v ní předtím měl, se mi nahrály znova. Kdyby mi třeba doma shořela knihovna, tak mám smůlu,“ říká Javůrek.

V češtině si elektronicky nepočtete

Smůlu ovšem prozatím mají hlavně ti, kdo nečtou v některém ze světových jazyků - v angličtině, španělštině nebo němčině. Knihy v češtině a jiných, menších jazycích zmíněný Amazon ani jiná světová knihkupectví nenabízejí.

Své čtenáře časem zřejmě kromě knih tištěných na papíře získají i jejich elektronické verze. Jisté je, že eBook bude v Česku žít ještě dlouho ve stínu své starší, papírové sestry. „Viděl jsem na čtečce Epos o Gilgamešovi, což je vlastně nestarší literární dílo světa, které bylo původně psané na hliněnou tabulku,“ přidává zajímavý postřeh nakladatel Tomáš Brandejs. „A čtečka, to je vlastně taky taková tabulka. To mi připadalo docela vtipné.“

  • Návštěvník Frankfurtského knižního veletrhu 2010 listuje na iPadu elektronickou knihou. zdroj: ČTK/dapd http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200174.jpg
  • Digitální čtečka knih Kindle DX od Amazonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1185/118444.jpg
Vydáno pod