Jeden svět uvedl Chodorkovského

Praha - V rámci festivalu Jeden svět je promítán i dokument Cyrila Tuschiho nazvaný prostě Chodorkovskij. V investigativním duchu a s využitím černobílých animovaných sekvencí pátrá režisér po okolnostech celého případu. Podařilo se mu natočit i krátký rozhovor s Chodorkovským - jediný, který během svého věznění a soudních přelíčení poskytl. Prostřednictvím rozhovorů s rodinnými příslušníky, kolegy i politiky se autor snaží dobrat se skutečných důvodů, které stojí za Chodorkovského zatčením. Režisér Tuschi, který film natáčel pět let, byl hostem pořadu Interview ČT24.

Pochopitelně, že film je ostře sledován nejenom filmovými fanoušky. Na festivalu Berlinále, kde měl být uveden ve světové premiéře, se těsně před projekcí ztratila jeho kopie. Tuschi k tomuto incidentu prozradil, že dosud nebyl zloděj vypátrán a dokonce není ani jasné, kdo by za touto akcí mohl být.

Pro řadu mladých Rusů je bývalý šéf ropného gigantu Jukos Michail Chodorkovskij tím, kdo ukradl jejich zemi spoustu peněz. Jiní ho vidí jako mučedníka, který stál v cestě prezidentu Putinovi, a proto byl na politickou objednávku „odklizen“ do sibiřské věznice, kde mu byl nedávno během opět nejspíše vykonstruovaného procesu prodloužen pobyt o dalších šest let. Proč se ale nejbohatší Rus vlastně vracel z ciziny zpět do vlasti, když měl jasné signály, že bude zatčen a odsouzen? Tato otázka stála u zrodu filmově vytříbeného portrétu Michaila Chodorkovského.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Z Chodorkovským jsem se viděl vlastně, až po třech letech. Byl v podstatě pro mě jakýmsi fantomem. Myslím si, že tu existuje určitá šance, že by se Chodorkovskij mohl z vězení dostat i dříve, než v roce 2017, jak zní poslední verdikt. Sledoval jsem druhý proces a každý, kdo byl přítomen, jasně viděl, že to byla úplná fraška. Ale kdo stojí v pozadí, nejsem schopen pojmenovat. Nebojím se, ale nerad bych se dostal do té „kremrologie“, nicméně, zájmy jsou jasné, může to být sám Putin nebo mocenské skupiny okolo něho,“ řekl mimo jiné v rozhovoru Cyril Tuschi.

Michail Chodorkovskij
Zdroj: ČT24