Pardubice - dočasné hlavní město smíchu

Pardubice – Nejlepší divadelní komedie minulého roku rozesmějou od 14. do 21. března publikum v Pardubicích. Ve východočeském městě se už pojedenácté koná GRAND Festival smíchu. Přehlídka, která nabízí výběr toho nejlepšího, co se na českých a moravských divadelních prknech loni urodilo, je letos rozšířena o prolog a epilog. V jejich rámci se představí komedie, které se nevešly do soutěže, ale pořadatele zaujaly natolik, že o ně festivalové publikum nechtěli ochudit.

„Jsme především rádi, že se festivalu chtějí účastnit všechna profesionální divadla v České republice. Tentokrát se vybíralo zhruba z 45 komedií,“ prozradil ředitel pořádajícího Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal.

Do soutěžního klání se zapojí sedm titulů: Městské divadlo Brno s hudební retrokomedií Škola základ života, českobudějovické Jihočeské divadlo s lehce erotickou komedií z divadelního prostředí Slepice, Městské divadlo Mladá Boleslav s muzikálem Dědeček automobil, královéhradecké Klicperovo divadlo s kabaretem s písněmi Noc oživlých mrtvol, pražské Divadlo v Dlouhé se dvěma aktovkami Dáváme děťátku klystýr! – „Kašlu na to!“ řekla Hortenzie, Městské divadlo Zlín s groteskou o výhře v loterii Ruské loto a domácí Východočeské divadlo s činoherní adaptací operety Johanna Strausse ml. uváděnou pod názvem Pomsta à la Netopýr.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Zábavu slibují i představení nesoutěžní části festivalu. Dvanáct komediálních představení zaplnilo program Malé scény ve dvoře a Kulturního domu Hronovická. Uvedena zde bude například hořká komedie Sleeping Around Strašnického divadla Praha nebo Kdo chce zabít Beatles? olomouckého Divadla Tramtárie. Festival končí 21. března. Od 3. do 15. dubna pak ještě následuje v Pardubicích epilog, kam jsou – stejně jako tomu bylo v případě prologu – zařazeny zajímavé hry, jež se do festivalového programu nevešly.

Soutěžní inscenace hodnotí poroty složené z odborníků, studentů divadelní vědy i diváků. Hlavní cena, titul Komedie roku 2010, bude udělena tomu představení, které získá nejlepší hodnocení napříč všemi porotci. Při slavnostním vyhlašování vítězů nebudou ani letos chybět kamery České televize. Záznam galavečera nabídne ČT2 o Velikonocích.  

  • Noc oživlých mrtvol zdroj: Klicperovo divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1444/144313.jpg
  • Škola základ života - divadelní komedie Jaroslava Žáka v Městském divadle Brno (režie: Hana Burešová) autor: Jef Kratochvil, zdroj: Městské divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239297.jpg
  • Pomsta à la Netopýr - činoherní adaptace slavné vídeňské operety Johanna Strausse ml. (Východočeské divadlo Pardubice) autor: Ladislav Formánek , zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239298.jpg