Na lipském veletrhu zazní opět i čeština

Lipsko - Obležení českého stánku, které loni vyvolal zpěvák Karel Gott se svou knihou Die goldene Stimme aus Prag, se zřejmě letos na knižním veletrhu v Lipsku konat nebude. Žádná u našich západních sousedů podobně populární česká hvězda se do Německa nechystá, nicméně veřejných čtení a debat se v saském městě účastní osm českých literátů. Druhý největší veletrh v Německu se koná od 17. do 20. března. Letošní ročník se zaměří hlavně na balkánskou a skandinávskou literaturu, velký prostor dostanou audioknihy. Veletrh se také aktuálně zapojil do pomoci zemětřesením postiženému Japonsku.

Na své si tento rok na veletrhu přijdou zejména fanoušci poslouchání vyprávěných příběhů. Své audiotituly představuje přes 120 vystavovatelů a nově pořadatelé připravili i takzvanou arénu rozhlasových her, kde se zájemci budou moct zaposlouchat například do rádiové úpravy známého válečného filmu Ponorka.

Slyšet je na lipském výstavišti ale nejen mluvené slovo. Své stánky zde otevřelo na čtyři desítky hudebních vydavatelství, což je dvakrát více než loni. Rozšířila se také nabídka digitálních knih a jejich čteček.

Lipsko myslí na Japonsko

Svátku literatury ale pořád vládnou papírové knihy. Regály vystavovatelů se prezentují především vzdělávacími publikacemi, beletrií, populárně naučnou literaturou a knížkami pro děti a mládež. Těm je určena také široká nabídka komiksů a jejich specifické japonské podoby manga.

Právě do expozice japonských kreslených příběhů ale nepříjemně zasáhlo páteční ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami, která zdevastovala pobřežní části „země vycházejícího slunce“. Některá tamní nakladatelství proto kvůli této tragédii do Lipska vůbec nedorazila. V reakci na události v Asii se veletrh rozhodl uspořádat sbírku na pomoc obětem přírodní katastrofy v Japonsku.

Největší prostor dostaly Srbsko a Island

Lipský knižní veletrh je druhým největším veletrhem v Německu. „Známější je ten ve Frankfurtu nad Mohanem, ale ten je více komeční, je určen především pro obchodníky a nakladatele. Ten lipský je plný čtenářů, plný mladých lidí, takže je to příležitost ukázat, jaké trendy v české literatuře právě jsou,“ upozornil ředitel Českého centra v Berlíně Martin Krafl.

Pořadatelé veletrhu hlásí účast 2 150 vystavovatelů ze 35 zemí světa. Z národních literatur velký prostor dostává Srbsko a Island jako partnerské země letošního ročníku. Ten podle organizátorů přichystal vůbec nejrozsáhlejší přehlídku balkánské literatury v dějinách veletrhu. Z jihovýchodu Evropy se očekává více než stovka autorů, 60 z nich ze Srbska. Budou nejen číst ze svých knih, ale i diskutovat o současnosti a nedávné, válkou poznamenané minulosti regionu.

Česi nebudou debatovat jen o knihách

Literární festival Leipzig liest (Lipsko čte), který již dvacet let veletrh doprovází, letos čítá na dva tisíce akcí. Vrcholem prvního dne je už tradičně vyhlašování držitelů ceny lipského knižního veletrhu. Mezi letošními finalisty není na rozdíl od loňska žádný český zástupce. Své tituly ale přijedou čeští literáti představit na už zmíněná veřejná čtení. „Někteří autoři se budou věnovat nejen knížkám, ale i tomu, co se ve světě děje,“ doplnil Martin Krafl.

V pátek budou například diskutovat spisovatelé Stanislav Komárek a David Jan Novotný o vlivu velkých událostí, jako jsou války, revoluce a živelní katastrofy, na život obyčejných lidí. Novotný za svou knihu Sidra Noach, který vypráví příběh pražské židovské komunity postižené povodněmi v roce 2002, získal cenu Knižního klubu a je nominován na letošní cenu Magnesia Litera.

Do debaty na téma Malé jazyky - velká literatura se v pátek na veletrhu zapojí český spisovatel Jaroslav Pížl. Ve svém románu Sběratelé knih vyprávěl o milovníkovi starých knih, jenž se po nocích vydává hledat do cizích domů drahocenné výtisky. Loni vydaná kniha Adrenalin je jejím volným pokračováním. Pížl se představí také na autorském čtení v pátek v 20:00 v lipské hospodě U Fleků. V sobotu odpoledne pak budou Pížl spolu s Michalem Ajvazem před čtenáři diskutovat na téma Případ vraždy v utopii.

Své stipendisty představí na knižním veletrhu rovněž Pražský literární dům autorů německého jazyka. Ve čtvrtek bude s ředitelkou instituce Lucií Černohousovou hovořit německý spisovatel Stefan Beuse a básník a kurátor Jaromír Typlt, v sobotu vystoupí německý autor a znalec Prahy Martin Becker spolu s českým znalcem Hamburku Josefem Moníkem. Následovat bude nedělní autorské čtení česko-německé spisovatelky Mileny Ody

Česká republika bude mít svou expozici na ploše 48 m². V českém stánku se letos prezentuje 11 nakladatelství a svazů knihkupců. Návštěvníci se v něm seznámí mimo jiné s tituly oceněnými v soutěži o nejkrásnější českou knihu. Jedna z výstav připomene letošní 110. výročí narození nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta. „V této souvsilosti budeme za měsíc otvírat velkou výstavu o Jaroslavu Seifertovi v Brémách. Bude se zde konat i velká noc literatury, kterou věnujeme českým detektivkám,“ prozradil Martin Krafl.