Karel May usiluje ve vězení o zápis do Guinessovky

Berlín - Saské město Mittweida je ode dneška do 3. května centrem všech německých milovníků dobrodružných románů i v Česku velmi populárního spisovatele Karla Maye. Studenti tamní vysoké školy spolu s fanoušky Vinnetoua, Old Shatterhanda a Kara Ben Nemsiho zde zahájili nonstop čtení jeho knih, kterým se chtějí zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Netradiční je také místo konání této akce. Každý z předčítajících totiž na pár minut skončí za mřížemi.Celou akci lze na webových stránkách projektu Gefangene Visionen (Uvězněné vize) sledovat živě.

Bývalou káznici v Mittweidě, ležící nedaleko Saské Kamenice (Chemnitz), nevybrali organizátoři náhodou. Ve stejné cele seděl v roce 1870 osmadvacetiletý May od 14. března do 3. května ve vazbě kvůli podezření z podvodu a krádeže, za něž ho soud poté poslal na čtyři roky do vězení. Účastníci literárního maratonu chtějí nyní za stejnou dobu bez přestávky přečíst všech 88 svazků Mayových děl.

"To, co o něm…

… většina zná, jsou hollywoodsky kýčovité dobrodružné filmy. My chceme, aby se znovu začal číst skutečný May." /organizátor projektu Ludwig Hilmer/

V místnůstce o sedmi metrech čtverečních, kterou v současnosti používá městský archiv jako sklad, se bude dnem i nocí střídat asi 30 studentů tamní univerzity se zhruba tisícovkou dobrovolníků z celé země, kteří se do projektu přihlásili. Každý z nich má na čtení 20 minut a pak musí uvolnit židli svému pokračovateli.

Iniciátorem projektu byl jeden z tamních vysokoškolských pedagogů a v dětství velký milovník Mayových dobrodružných příběhů Ludwig Hilmer. Čtenářským maratonem chce znovu přitáhnout zájem veřejnosti ke knihám Karla Maye. Ten se sice s více než 100 miliony prodaných výtisků řadí k nejčtenějším německým autorům historie, v současnosti se ale na něj podle profesora mediálních věd trochu zapomnělo.

Do čtení se už dnes zapojil například rektor univerzity v Mittweidě Lothar Otto nebo starosta města Matthias Damm. Pomoc pořadatelům přislíbilo také několik v Německu mediálně známých osobností. Pokud by se k nim chtěl připojit třeba i nějaký fanoušek Pokladu na stříbrném jezeře, Žuta či Old Firehanda z Česka, bude vítán. „V současnosti máme obsazeny dva týdny a chceme se co možná nejvíc vyhnout zdvojování. Obzvlášť potřebujeme dobrovolníky, kteří budou v cele sedět a číst v noci,“ vzkázal případným zájemcům Hilmer.