Dvořákova Praha zavítá i do Víta

Praha – Již tradiční symfonií Z nového světa Antonína Dvořáka a Čajkovského koncertem pro klavír a orchestr bude zahájen čtvrtý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. S podtitulem „Nebojte se klasiky“ začíná 8. září. Během 17 dní se v koncertních síních pražského Rudolfína a nově také ve svatovítské katedrále vystřídá na 40 mezinárodních hvězd klasické hudby během 22 koncertů.

170. výročí narození skladatele Antonína Dvořáka, jehož jméno má v názvu, vzdá festival hold mimo jiné dvěma zahajovacími koncerty 8. a 9. září, které budou uvedeny ve spolupráci s Českou televizí, nebo Requiem v katedrále sv. Víta. Dvořákova smuteční mše zde 15. září zazní v podání České filharmonie vedené dirigentem Ionem Marinem a Pražského filharmonického sboru.

Kromě děl českého skladatele Antonína Dvořáka zazní v rámci festivalu i symfonie a koncerty Gustava Mahlera, Ludwiga van Beethovena, W. A. Mozarta, Sergeje Rachmaninova, Johannese Brahmse, Fryderyka Chopina, Bohuslava Martinů či Petra Iljiče Čajkovského.

Zahajovací koncert proběhne v režii České filharmonie s dirigentem Jamesem Gaffiganem a vycházející hvězdou Alicí Sarou Ott. Neméně zářivou mladičkou interpretkou je i houslistka Baiba Skride, která vystoupí 11. září společně se Slovenskou filharmonií a dirigentem Massimem Zanettim. K vrcholům festivalu patří vystoupení maltského tenoristy Josepha Calleji či už zmíněný koncert ČF ve svatovítské katedrále. O tři dny později, 18. září, vystoupí společně s WDR Sinfonieorchester Köln finský dirigent Jukka Pekka Saraste, sólovým hráčem na trubku bude jeden ze současných nejlepších hráčů na tento nástroj -  Håkan Hardenberger.

Sólistkou koncertu 22. září (Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, diriguje Yakov Kreizberg) bude mladá pianistka Olga Scheps oceněná jako Nováček roku cenou ECHO Classic 2010. 23. září vystoupí společně s Českou filharmonií (diriguje Petr Altrichter) houslistka Midori Gotó.

Na závěrečném koncertě zazní skladby Dvořáka a Beethovena v podání Rotterdam Philharmonic Orchestra pod vedením jednoho kanadského umělce Yannicka Nézet-Séquina a v sólovém podání violoncellisty Trulse Mørka. Kromě mimořádného koncertu v chrámu sv. Víta se všech ostatních 21 koncertů koná ve Dvořákově a Sukově síni Rudolfina.

V těchto koncertních prostorách České filharmonie se od 11. do 14. září představí v rámci nově zavedené koncertní série Debut také mladí talenti. Festival chce mladé příznivce hudby přilákat i do publika prostřednictvím karty Klubu mladých. Oslovit se chystá i rodiče s dětmi. Na 17. září 2011 je kromě večerního koncertu Dvořákových Slovanských tanců naplánován i dopolední, zkrácený program pro děti.

  • Maltský tenorista Joseph Calleja zdroj: Festival Dvořákova Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2397/239610.jpg
  • Alice Sara Ott zdroj: Festival Dvořákova Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2397/239606.jpg