Výtvarníci se změnili v kaskadéry

Sokolov - Kostel svatého Antonína Paduánského v Sokolově se stal svědkem zajímavého kaskadérského experimentu. Výtvarníci David Böhm a Jiří Franta se nechali zavěsit pod kostelní klenbu a na podlahu kreslili dlouhými bambusovými tyčemi. Zahájili tak výstavu nezvyklých a nápaditých způsobů tvorby.

Umělci viseli pod klenbou patnáct minut. Zachytili pohled na vernisáž z výšky sedmi metrů. Přiznávají, že určitý vliv na abstrakci měl i stres. Hlavně ji ale ovlivnily omezený pohyb a těžko zvladatelný štětec. Základní metodou jejich tvorby jsou totiž překážka a komplikace. „Ty překážky nejenom že nám znesnadňují tu práci, ale dostáváme se někam, kam bychom se normálně nedostali,“ podotýká Jiří Franta.

David Böhm a Jiří Franta jsou loňskými finalisty prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého. Pracují spolu od roku 2004. Jejich výstavy a představení nadchly už třeba pražský Mánes nebo brněnskou galerii G99. Kreslí smýkajícími se motorkami, bagrem, často dlouhou tyčí. Vystavují nejenom samotné kresby, ale také videozáznamy, které zachycují, jak vznikají. „Je to vždycky experiment. Zjišťujeme, co vznikne, a pro nás samotné je to napínavé. Tak věřím, že snad i pro diváky,“ dodává David Böhm.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Výstava současného českého umění, ovšem už bez kaskadérských kousků, bude v Sokolově k vidění do 17. dubna.

Vydáno pod