Státní opera znovu protestovala

Praha - Zaměstnanci Státní opery Praha (SOP) dnes večer před uvedením opery La Traviata opět protestovali proti chystané reformě obou předních pražských scén, kterou plánuje ministerstvo kultury (MK). Ve stejnou dobu měl ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) vysvětlovat poslancům ve sněmovně situaci v SOP i Národním divadle (ND), zasedání však bylo zrušeno.

Soubor SOP vystoupil před publikem na jevišti těsně před začátkem představení. Odbory v prohlášení žádaly veřejnost o podporu při jednání s ministerstvem za zachování činnosti souboru SOP v současné podobě. „Odmítáme pokus ministerstva kultury o násilnou fúzi divadel, protože sloučením provozů SOP a ND nedojde ani ke zvýšení umělecké úrovně ani ke snížení ekonomických nákladů na provoz,“ uvedl za odbory Martin Palán. Touto formou protestu se soubor SOP ohrazuje proti reformě již poněkolikáté.

Ministerstvo kultury ale stále vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor, který má jak SOP, tak ND. Chystá proto jejich reformu. Již na začátku února vznikla při ministerstvu komise, která má projednat budoucnost obou scén. Besser oznámil, že s jejími výstupy seznámí širší veřejnost v polovině dubna.

Operu teď vede Černý

Dočasným vedením SOP byl pověřen Jiří Černý, ředitel ND, což podle hlasů z kuloárů napovídá tomu, že se ministerstvo rozhodlo sloučit obě scény v jednu instituci. Náměstek ministra Radek Zdráhal to však popírá a říká, že případné sloučení je jen jednou z více uvažovaných variant. „V horizontu příštích dnů chci hovořit s jednotlivými uměleckými složkami a pevně věřím, že najdeme východiska, která následně předložím ministerstvu kultury. Současně budu usilovat o to, aby se ona východiska stala součástí koncepce, kterou plánuje MK zveřejnit v druhé polovině dubna,“ uvedl dnes Černý. Společným cílem podle něj musí být zlepšení podmínek umělecké práce. Součástí konceptu budoucnosti Státní opery bude podle Černého i téma baletu.

Zaměstnanci SOP se již několikrát také ohradili proti odvolání pověřeného ředitele SOP Radima Dolanského. Ten ve svém návrhu budoucnosti SOP například nabídl spolupráci s ředitelkou Královské opery v Londýně Docent Garden Elaine Padmoreovou, o které uvažoval jako o odborné umělecké poradkyni SOP. Podle Zdráhala však návrh nebyl podpořen ekonomickou rozvahou projektu. Za Dolanského koncepci se prý ale postavili také poslanci podvýboru pro kulturu ze čtyř z pěti sněmovních stran.

Proti krokům MK protestovali zaměstnanci SOP mimo jiné i před dvěma týdny před představením opery Rigoletto. Většina umělců SOP pak odmítla 8. března na první vzájemné schůzce vyslechnout představy Černého a ze setkání odešla. Za Dolanského se opět postavili minulý týden, když mu věnovali první letošní premiéru této sezony, operu Lucie z Lammermooru.