Magnesia Litera: nominovaní na scéně

Praha – Dneškem počínaje se zájemci o českou literaturu mohou blíže seznámit s nominovanými na ceny Magnesia Litera za rok 2010. Česká televize odvysílá ve 20:00 na druhém programu první dvouminutový portrét z celkem 24 medailonků nominovaných autorů. Ve foyer 4. patra Nové scény zároveň začínají autorská čtení. Po čtyři středeční večery se čtenářům představí vždy trojice spisovatelů. Autorská čtení jsou přístupná zdarma. Ti, kteří na ně zavítají, se třeba budou umět lépe rozhodnout při hlasování v Ceně čtenářů.

Cyklus čtení zahájí Matěj Dadák, nominový za prózu Horowitz na Literu pro objev roku, David Jan Novotný, který může získat Literu za prózu za román Sidra Noach oceněný už Literární cenou Knižního klubu a Markéta Pilátová, jejíž knížka Kiko a tajemství papírového motýla jí vynesla nominace na Literu za knihu pro děti a mládež.

20. března se návštěvníci mohou těšit na předčítání Josefa Hrubého, jenž je za sbírku Otylé ach nominován na Literu za poezii, Martina Ryšavého – režisér, scenárista a spisovatel, jenž už má Literu za Cestu na Sibiř, může získat další za prózu nazvanou Vrač. Trojici doplní opět čtení z knihy pro děti a mládež, tentokráte se publiku představí Pampe a Šinka Alžběty Skálové.

Třetí večer na Nové scéně patří Janu Novákovi a jeho básnické sbírce Z deníku po Celanovi Petře Hůlové, která bude předčítat z románu Strážce občanského dobra. Hůlová také už byla, stejně jako Ryšavý, oceněna Magnesií Literou. Za svou prvotinu Paměť mojí babičce byla vyhlášena objevem roku 2002. Letos je v této kategorii nominován David Voda, autor sbírky Sněhy a další, bude třetím účastníkem večera.

Cyklus 6. dubna uzavřou Markéta Baňková, další z nominovaných na objev roku, s prózou Straka v říši entropie, Tereza ŘíčanováNoemovou archou z kategorie knih pro děti a mládež a Emil Hakl, jenž není v Magnesii Liteře žádným nováčkem. I on už jednu získal – v roce 2003 za novelu O rodičích a dětech, kterou posléze zfilmoval Vladimír Michálek.

Vítězové jednotlivých kategorií za rok 2010 budou vyhlášeni 10. dubna ve Stavovském divadle. Průvodkyní večera, který od 20:00 zprostředkuje Česká televize v přímém přenosu, bude stejně jako loni herečka Aňa Geislerová.

Kromě ceny čtenářů bude rozděleno celkem sedm Liter v kategoriích nakladatelský čin, překlad, kniha pro děti a mládež, poezie, objev roku, literatura faktu a próza. Nakonec bude vybrána nejlepší kniha uplynulého roku napříč kategoriemi. Portréty nominovaných si můžete přehrát v archivu iVysílání.

Letošní ročník Magnesie Litery je jubilejním. Desetileté výročí ale bude v průběhu slavnostního večera připomenuto spíše symbolicky. Na září či říjen letošního roku ovšem pak po vzoru britské Man Booker Prize plánuje občanské sdružení Litera vyhlásit knihu desetiletí. Porotci budou vybírat z knih, které zvítězily v některém z předchozích ročníků.

Vydáno pod