Danny Boyle oživí Frankensteina v přímém přenosu

Praha/Londýn – Danny Boyle, oscarový režisér filmů Trainspotting, Milionář z chatrče a 127 hodin, se po patnácti letech vrátil do divadla, aby oživil Frankensteinovo monstrum. Představení se steam-punkovou výpravou může 17. března vidět nejen publikum v Národním divadle v Londýně, ale i diváci pražského kina Aero, kde bude vysíláno v přímém přenosu v rámci projektu National Theatre Live. V hlavních rolích se představí Benedict Cumberbatch jako monstrum a Jonny Lee Miller coby jeho stvořitel.

"Frankenstein v podání Dannyho Boyla a scenáristy Nicka Deara není ani šokující adaptací, ani satirou, ale působivým lidským převyprávěním díla Mary Shelleyové. Příběh se soustřeďuje především na bezvýchodnou situaci monstra stvořeného šíleným vědcem, pro kterého se postupně kreatura stává alter egem a Nemesis. Je to jako sledovat Shakespearovu Bouři napsanou z pohledu Kalibana," napsal o inscenaci The Guardian.

Boylova produkce dává vyniknout tématům, která ve filmovém ztvárnění Frankensteina tak často chybí. Namísto hororu, šílenství a zlého monstra přináší sociální rozvrat, téma stvoření člověka, nového života a zároveň zničení, potratu.

Scénář, který Nick Dear napsal podle románu Mary Shelleyové, se zaměřuje na feministické aspekty příběhu egoistického vědce, který se rozhodne stvořit člověka k obrazu svému. Ukazuje život monstra a jeho vztah se stvořitelem. Nick Dear pokládá obecenstvu otázku: Kdo je monstrum? Victor, nebo stvůra, kterou přivedl k životu?

Celá produkce je vystavěna především na hereckých výkonech Benedicta Cumberbatche a Jonnyho Lee Millera (Sickboy v Trainspottingu), kteří se v rolích netvora a jeho stvořitele Viktora Frankensteina v jednotlivých představeních střídají. 17. března, jak už bylo řečeno, hraje Cumberbatch monstrum a Miller Victora. V dalších rolích vystupují Naomie Harrisová (Victorova snoubenka Elizabeth) a Karl Johnson (de Lacey). Hudbu i zvuk k představení dostala na starost britská taneční legenda Underworld, jejíž skladby se objevily ve všech filmech režírovaných Dannym Boylem. 

Přímý přenos se uskuteční z Olivier Theatre, hlavní scény londýnského Národního divadla. Začátek je stanoven na 19:45.

Po projektu MET: Live in HD, který divákům v českých kinech zprostředkovával operní zážitky z newyorské Metropolitní opery, přišla společnost Aerofilms s projektem NT Live – přímými přenosy, opět v HD, vybraných divadelních představení z londýnského Národního divadla. Celková délka představení je 3,5 hodiny, samotné inscenaci předchází úvodní slovo známé osobnosti. Přenosy her jsou uváděny v originálním anglickém znění s českými a anglickými titulky.

Zájemci tak mohli zhlédnut už například Shekespearova Krále Leara nebo Hamleta. Poslední plánovanou inscenací této sezony je 30. června Čechovův Višňový sad.

  • Naomie Harrisová a Jonny Lee Miller v představení Frankenstein autor: Catherine Ashmore, zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2399/239822.jpg
  • Frankenstein autor: Catherine Ashmore, zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2399/239824.jpg
  • Frankenstein autor: Catherine Ashmore, zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2399/239848.jpg
  • Frankenstein autor: Catherine Ashmore, zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2399/239837.jpg