Čtyři kandidáti na šéfa NG, Knížák chybí

Praha - O místo šéfa Národní galerie budou pravděpodobně bojovat celkem čtyři kandidáti. Mezi nimi je opět ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný a ekonom Vladimír Rösel. Dosavadní ředitel Milan Knížák, který galerii vede od roku 1999, již o post neusiluje. O přihlášce do konkurzu uvažoval i historik umění Jiří Fajt, který vyhrál minulý konkurz na šéfa NG, později zrušený. Jestli se nakonec znovu přihlásil, není jisté.

Uzávěrka přihlášek byla minulý pátek, ministerstvo obálky otevře zřejmě ve čtvrtek, kdy by měla zasednout výběrová komise a v prvním kole posoudit náležitosti přihlášek. Úřad zatím nechce zveřejnit ani počet přihlášek ani jména kandidátů a členů výběrové komise.

Rösel již při vyhlášení výběrového řízení uvedl, že se chce přihlásit. Pokorný svou přihlášku naopak velmi dlouho zvažoval, podal ji nakonec na poslední chvíli, minulý pátek. Jméno čtvrtého kandidáta známo není.

Výběr nového šéfa NG (zdroj: ČT24)

Mezi čtveřicí není dosavadní ředitel galerie Milan Knížák, který instituci vede od roku 1999. „Výběrového řízení na post generálního ředitele Národní galerie jsem se nezúčastnil,“ potvrdil. Se svým působením v čele instituce je ale spokojen. „I když to bylo chvílemi těžké, vždy jsme odolávali módním trendům. Na to jsem hrdý asi nejvíc,“ uvedl.

Minulý konkurz na ředitele NG se uskutečnil 14. dubna 2010, od počátku ho ale provázely nejasnosti. Ministerstvo tehdy nechtělo potvrdit ani seznam uchazečů. Tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch se ke konkurzu oficiálně vyjádřil až 3. června, kdy řekl, že nového ředitele nevybere. Rozhodnutí nechal na svém nástupci, jemuž doporučil tři účastníky konkurzu, přestože výběrová komise vybrala Jiřího Fajta. Riedlbauch vedle Fajta doporučoval Pokorného a Rösela.

Nový ministr kultury Jiří Besser výběrové řízení zrušil. Nový konkurz vyhlásil letos v únoru. Nástupce Knížáka by Besser rád jmenoval do čela NG k 1. červnu 2011. Knížák by měl zůstat generálním ředitelem do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měli Knížák a jeho nástupce předávat agendu.

Vydáno pod