Recenze: Dilema

Říci, nebo neříci – to je otázka! Kdo z nás si ji nikdy nepoložil. Možná trochu vychází i z toho, že poslové špatných zpráv se kdysi zabíjeli, ale ani dnes nemají tihle upřímní mluvkové na růžích ustláno. Ronny Valentine z Chicaga by o tom mohl vyprávět. S kámošem Nickem se potkali na vysoké a táhnou to spolu už pěknou řadu let. Nick je technický workoholik, který ladí drsný zvukový design vyšeptalých elektromobilů, čímž z nich činí závodní děla. A Ronny je přesvědčivý kecal, jenž dokáže vyždímat slevu osmdesát pět centů z dolaru a jejich společný projekt právě prodává hlavounům z Chrysler Motors (kteří v reálu možná tak trochu přispěli na produkci snímku – neříkejte, že se to nedělá). Velké věci se totiž rodí z velkých příležitostí – a velké průšvihy z nečekaných malých náhod.

Na tenhle průšvih bylo zaděláno v jedné botanické zahradě, kde Ronny mapoval terén pro hodně přenošený zásnubní obřad s dlouholetou přítelkyní Beth. Narazil tu totiž nečekaně na její kamarádku Genevu, ženu parohy právě přizdobeného kámoše Nicka, zaklesnutou veřejně do potetovaného chlapíka s trikem bez rukávů způsobem, jenž nikoho nenechá na pochybách o tom, co ti dva provádějí za zavřenými dveřmi. Kromě ošklivé kopřivky, kterou při jejich šmírování chytil od jakési jedovaté trávy, si odtud odnesl morální kocovinu a dilema, jak s touto choulostivou informací naložit dál…

Oscarový režisér Ron Howard (Čistá duše, Apollo 13) má pověst stálice, která točí jen filmy výborné a dobré, oscarové (Čistá duše, Apollo 13) a divácké (Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni). Proč natočil nenápadnou (skoro)komedii - (téměř)drama Dilema, ví nejlépe on sám. Možná je to jen úlevná „bokovka“ tvůrce, který už nemá s Oscary ani bankovním kontem zásadní problém a udělal si malou filmovou radost příběhem, který je tak všední a obyčejný, že by se mohl přihodit komukoli z nás. Na jednoduchém půdorysu velcí kámoši – malé tajemství – velké dilema a křehké hraně mezi komedií, dramatem a melodramatem rozehrává story o tom, jak (ne)pomoci nejlepšímu příteli, jakou cenu má upřímost a zda je krutá pravda lepší (horší?) nežli milosrdná lež. Nic převratného, nic, co by tady již nebylo, ale také něco, co čas od času stojí zato si preventivně připomenout.

A dobře živený a rostlý ústřední tandem Vince Vaugn – Kevin James to připomíná s bezprostředností a nadhledem sympatických tlouštíků, kteří leccos zvládnou a ustojí. Kdo je z jejich fan klubu, užije si je, kdo je nemusí… Jsou to ale zejména oni, kteří jako správné těžké váhy nesou hlavní tíhu neuspěchaně vyprávěné story. Zkrácení stopáže by jim i divákovi bodlo, neboť jejich vcelku sympatické protějšky Jennifer Connellyová (nemá příliš co hrát) a do nevděčné polohy stylizovaná Winona Ryderová (která se snad pomalu znovu dostává do formy) jim zas až tolik nepomáhají. V malé roli je tu k vidění i nepřeslechnutelný exot, jen těžko snesitelná multiumělkyně a drsná páka Queen Latifahová, vyznačující se zejména halasným sklonem ke zveřejňování svých latentních náběhů na orgasmus.

Dilema rozhodně není klasickou komedií (jak je prezentováno), je to spíš nenápadná, průměrně zajímavá a zjednodušeně schematická esej o tom, že život je v zásadě bipolární a v rovině základní komunikace se skládá hlavně z rozhodování, zda je lepší lhát, nebo říkat pravdu (přičemž stejně všichni víme, že nejčastější je utilitární mlžení na obě strany, v šedé zóně uprostřed). Ron Howard natočil prostě takový obyčejný film z našeho obyčejného života o tom, že pravda si nás nakonec vždycky nějak najde. Není to oslnivý film ani převratné zjištění – ale zase to není až tak málo.

V zásadě nám říká, že zahýbat se nemá, a když už se tak stane, má se to prásknout! Samozřejmě je třeba odsoudit všechny ty umolousané štráfky a hnusáky, kteří ničí spořádaná manželství. Na druhé straně je nutné si uvědomit, jak nepředstavitelně obrovské množství filmových opusů vzniklo jen díky tomu, že jsme si zahýbali, zahýbáme – a věřím, že tak (hlavně v zájmu jejich zachování a někdy i tak trochu pro radost) budeme činit i nadále.

USA 2011, 111 min., 25 kopií, režie: Ron Howard, scénář: Allan Loeb, kamera: Salvatore Totino, hudba: Hans Zimmer. Hrají: Vince Vaughn, Kevin James, Winona Ryderová, Jennifer Connellyová, Channing Tatum, Queen Latifahová.

  • Dilema zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2403/240275.jpg
  • Dilema zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2403/240210.jpg
  • Dilema zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2403/240271.jpg
  • Dilema zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2403/240274.jpg
Vydáno pod