Národní „zasvětí“ po sto letech Parsifal

Praha – Po devadesáti sedmi letech se na jeviště Národního divadla vrátí poslední hudební drama Richarda Wagnera Parsifal. V mezinárodním obsazení wagnerovských zpěváků a předních sólistů Národního divadla ho připravil režisér a umělecký šéf opery ND Jiří Heřman. Hudebního nastudování pětihodinové opery se ujal americký dirigent John Fiore, současný šéfdirigent Norské opery v Oslu, který před šesti lety připravil pro Prahu Wagnerův cyklus Prsten Nibelungův.

„Uvedení Wagnerova Parsifala je velkým svátkem pro každý operní dům. Zcela výjimečný operní titul s tematikou duchovního rozměru bytí je inspirací nejen pro období nadcházejících velikonočních svátků, ale vede k zamyšlení či k zastavení nad smyslem lidské existence,“ domnívá se režisér Jiří Heřman. I to je podle něho důvod, proč Národní divadlo se znovuvedením opery, již Wagner označil jako „zasvěcovací“, čekalo téměř sto let. Základem díla je legenda o Svatém grálu a s ní související příběhy.

Zcela zásadní je pro režiséra Jiřího Heřmana spolupráce s dirigentem Johnem Fiorem, jehož interpretaci Parsifala považuje za poučnou a strhující. Pro Fiora jde o třetí produkci této Wagnerovy opery. "Wagner vždy patřil k mým nejoblíbenějším skladatelům a Parsifal je operou, ke které mám srdečný vztah. Jsem opravdu rád, že ji mohu připravovat pro Prahu. Mé zkušenosti z Prstenu Niebelungova zde byly tak mimořádné, že jsem velmi rád přijal nabídku hudebně nastudovat i tuto poslední Wagnerovu operu," říká dirigent.

Wagnerovští pěvci

V titulních rolích inscenace se představí vyhlášení wagnerovští interpreti spolu s předními sólisty opery Národního divadla. Roli Parsifala přijal německý tenorista Alfons Eberz. Pražské publikum ho zná ze zmíněné Wagnerovy tetralogie, v níž ztvárnil před šesti lety Siegfireda. Parsifala zpíval tři sezony rovněž v Bayreuthu. Právě pro bayreuthský Festspielhaus Richard Wagner Parsifala komponoval. Poprvé zde byl proveden v roce 1882. Na skladatelovo přání měl být uváděn pouze zde, což se také přes třicet let dělo, ale pak byl proti vůli skladatelovy rodiny uvolněn pro celý svět.

Do role Gurnemanze byli obsazeni basisté Manfred Hemm a Matthias Hölle, který strávil v Bayreuthu celých dvacet sezon a naposled tam ztvárnil právě Gurnemanze. Představiteli Amfortase jsou Tomasz Konieczny, jenž se loni v Praze představil jako Kurwenal ve Wagnerově Tristanovi a Isoldě, a Ulf Paulsen. „Je to moje třetí setkání s rolí Amfortase,“ prozradil německý pěvec, „a musím říci, že pražské provedení Parsifala je velmi spirutuální, režisér se snaží inscenovat podstatu příběhu, o kterou Wagnerovi šlo.“

Kromě zahraničních hostů se v Parsifalovi představí i čeští sólisté, mimo jiné Ivan Kusnjer v alternaci se Svatoplukem Semem v roli Klingsora. Představitelkou Kundry je Eva Urbanová, jež právě Wagnerem – jako Ortruda v Lohengrinovi – debutovala v newyorské Metropolitní opeře. „Režisér Jiří Heřman si mě získal svou schopností nabídnout nalézání hlubokých myšlenek v tomto pozoruhodném díle. Zkoumá, o čem postavy zpívají, přemýšlí o hodnotách víry, jež jsou s tímto dílem spojeny. To mu opravdu sedí,“ upozornila přední česká sopranistka.

"Wagnerův Parsifal je…

… moderní legendou, mýtem a je třeba mu rozumět především v symbolické rovině. Ve svém posledním jevištním díle Wagner završil svůj hluboký zájem o středověké legendy a zároveň o východní filosofii, zejména o buddhismus. Obě tyto inspirace Wagner volně prolíná a vytváří tak podivuhodný duchovní prostor vymykající se všem 'patentovaným' náboženským dogmatům. Svou nekonformností je Parsifal blízký i dnešnímu člověku a jeho svobodnému, byť 'bloudivému a nejistému hledání hodnot přesahujících vlastní existenci." /šéfdramaturg opery Národního divadla Ondřej Hučín/

Do konce sezony 2010/2011 uvede Národní divadlo kromě premiéry pouze čtyři reprízy inscenace: 27. března, 3. dubna, 22. dubna (na Velký pátek) a 15. května. V příští sezoně je naplánovaná pouze jediná repríza, a to na 4. dubna 2012.

Vydáno pod