Pet Shop Boys tančí (klasicky)

Londýn - Britské popové duo Pet Shop Boys natáčí už třicátým rokem originální hudbu pro taneční parket. Nově se ale vydali na pódia daleko tradičnějšího žánru, kterým je balet. Představení na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena s původní hudbou Pet Shop Boys mělo včera světovou premiéru v Londýně. Zápletka jedné z prvních pohádek Hanse Christiana Andersena, království a ruku princezny tomu, kdo vymyslí tu nejméně uvěřitelnou věc, poprvé ožila jako balet.

Britskou dvojici Pet Shop Boys proslavily taneční hity a obrazově poutavé videoklipy. Hudba k baletu je pro Pet Shop Boys dalším vykročením ze světa zvuku k obrazu a pohybu. „Šlo nám o to vytvořit klasické baletní představení, ale s moderní hudbou a choreografií. Možná trochu naivně, ale podle nás se k tomu ten příběh hodí,“ ozřejmil motivace hudebník Neil Tennant. „Chtěl jsem ten příběh vyprávět bez pantomimy. Vždycky mi přišlo škoda, že v klasickém baletu se tak ztrácí spousta krásné hudby. Postavy tentokrát negestikulují, ale hlavně tančí,“ doplnil kolegu Javier de Frutos.

Tančí se na hudbu, která spojuje klasické inspirace s těmi soudobými. Pro Pet Shop Boys to není první vykročení mimo žánr – před šesti roky natočili s drážďanskými filharmoniky hudbu k němému filmu Křižník Potěmkin z roku 1925. „Vždycky jsme popovou hudbu posouvali blíž k divadlu, aby byla zajímavější. Podle mne je s ní potom víc zábavy a člověk se na ni dívá trochu jiným pohledem,“ vysvětlil Tennant.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Popoví hitmakeři ve světě baletu a pohádek – to nezní jako zaručený recept na úspěch. Pro dvojici Pet Shop Boys ale přirozené pokračování jejich kariéry. Řečeno slovy krále z Andersenovy pohádky „šance stvořit něco neuvěřitelného“.