Mucha zabere téměř celý Dům umění

Ostrava – U příležitosti 150. výročí narození Alfonse Muchy se koná v České republice cyklus výstav. Zahájen byl expozicí v pražském Obecním domě a pokračoval výstavou v kutnohorské Galerii Středočeského kraje. Každou z výstav připravují jiní kurátoři, každá je tedy originální. Od 22. března bude Muchova tvorba představena také v ostravském Domě umění. V takovém rozsahu vůbec poprvé – na ploše 550 m² bude vystaveno více než 130 uměleckých děl. Nejen malířských a kreslířských, ale také fotografických.

Ostravská výstava představí jak charakteristická díla Alfonse Muchy, jako například rodinné portréty nebo plakáty pro Sarah Bernardtovou, tak i specifická díla. Svou výstavní premiéru bude mít přípravná skica k obrazu Schůzka na Křížkách (obraz č. 11 z cyklu Slovanská epopej). Pro tuto skicu o rozměrech 293 x 262 cm musela ostravská Galerie výtvarných umění nechat vyrobit speciální rám.

Součástí expozice se stane i rozměrné plátno Alegorie dramatických umění, jež vzniklo kolem roku 1890. Kvůli své velikosti byl tento obraz za posledních dvacet let vystaven pouze dvakrát – v Prostějově a v Japonsku. „Má neuvěřitelné rozměry čtyři na téměř dva metry. Je zajímavý i tím, že Alfons Mucha většinou situoval obrazy na výšku jako plakáty, ale tento obraz má formát na šířku,“ upozornila Gabriela Pelikánová z ostravské galerie.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

John Mucha:

„Naším cílem je představit Muchu jako brilantního kreslíře, nápaditého kreativce a vynikajícího fotografa, zkrátka tak, jak není veřejnosti tolik znám.“

Galerie má ve svých sbírkách šest Muchových děl, například obraz Dívka v květech z roku 1935. Všechny vystaví v rámci expozice. Kromě obrazů se bude moci veřejnost seznámit také se šedesáti fotografiemi, jejichž autorem je sám Mucha. Jedná se o novotisky z originálních skleněných desek, které žádná česká galerie v takovém počtu dosud nevystavila. Expozici doplní umělecké předměty zhotovené podle Muchových návrhů. Největší část exponátů zapůjčila Muchova nadace.

„Vzhledem ke známosti a současné popularitě Alfonse Muchy bylo velmi náročné shromáždit reprezentativní vzorek jeho díla. Velké výstavy v současnosti probíhají v Japonsku i na Maltě a připravují se i další pro jihovýchodní Asii,“ poukazál na mimořádnost výstavy v Ostravě ředitel GVUO Jiří Jůza.

Okouzlující secesi Alfonse Muchy si Ostravané budou moci poprvé prohlédnout od 22. března do 5. června. Galerie připravila také doprovodné programy pro školy i veřejnost.

Příprava výstavy
Zdroj: ČT24