Národní galerie se pro Japonsko vzdala vstupného

Praha – Národní galerie uspořádala pro zemětřesením zasažené Japonsko benefiční akci. Ve spolupráci s Česko-japonskou společností a humanitární organizací ADRA připravila celodenní program věnovaný hlavně tamní kultuře. Místo peněz za vstupné mohli lidé přispět do charitativní sbírky. Výtěžek z akce dostanou obyvatelé postižené oblasti.

Palác Kinských na Staroměstském náměstí se proměnil v centrum japonské kultury. V rámci benefiční akce si návštěvníci mohli prohlédnout třeba asijské kulturní artefakty v nové stálé expozici Umění starého světa. „Lidé by měli mít možnost si prohlédnout, jak vypadá japonská krása, poté, co viděli tu japonskou hrůzu,“ uvedla k akci Helena Honcoopová, ředitelka Sbírky orientálního umění Národní galerie.

Pro návštěvníky byly připraveny rovněž odborné přednášky o japonském náboženství, umění a rituálech nebo praktické ukázky samurajského bojového umění. Lidé mohli zároveň napsat vlastní kaligrafický vzkaz lidem v Japonsku. „Píší srdce, milost nebo modlit se nebo láska, odvaha,“ prozradila lektorka Misako Kanayama Krouská.

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

"Japonská kultura…

… vzešla právě tváří v tvář živelním pohromám, tváří v tvář tomu, že člověk je hostem ve své zemi na této planetě, tváří v tvář tomu, že nevíme, který okamžik bude pro nás tím posledním." /Robin Šóen Heřman, Česko-japonská společnost/

Morální podporu a účast návštěvníci vyjadřovali podpisem do Soustrastného archu. Památku těch, kteří katastrofu nepřežili, pak uctili při koncertní mši na schodišti paláce Kinských.

Benefiční akce v Národní galerii nebyla zdaleka ojedinělá. Za týden se chystá třeba charitativní vystoupení Symfonického orchestru v pražském Obecním domě, dva dny nato proběhne v Lucerně rockový koncert pro Japonsko.