Lepší Já podivína Syda Barretta

Londýn – Velká výstava dosud nepublikovaných fotografií, obrázků, obrazů a osobních dopisů z archivu člena legendární skupiny Pink Floyd Syda Barretta je k vidění v londýnské Idea Generation Gallery. Mezi vystavovanými snímky je i spousta fotografií z umělcova dětství a také momentek z dob, kdy skupina Pink Floyd vstupovala na hudební scénu. Obrazy a jeho osobní dopisy mají také zpochybnit mýtus o Barrettovi coby agresivním a samotářském podivínovi.

Syd Barrett, přezdívaný Bláznivý démant, založil slavnou kapelu, sám se ale spíš považoval za malíře. Když v roce 2006 zemřel, psalo se o hudebním géniovi, který skončil jako vyhaslá rocková hvězda. Posledních třicet let života skutečně strávil v ústraní - malováním a prací na zahradě. „Potřeboval papír, aby se mohl vyjádřit. Když odešel z Pink Floyd, na pár let přestal s malováním. To byla těžká doba. Jakmile se k malování v 80. a 90. letech vrátil, byl spokojenější,“ říká hudebníkova sestra Rosemary Breenová.

Syd Barrett (1946-2006), vlastním jménem Roger Keith Barrett, byl britský zpěvák, skladatel, kytarista a umělec. Známý je především jako jeden ze zakládajících členů rockové kapely Pink Floyd, ve které působil ve druhé polovině 60. let 20. století jako její hlavní skladatel, kytarista, zpěvák a frontman. Skupinu opustil v roce 1968 kvůli psychickým problémům, způsobeným pravděpodobně užíváním drog.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Odvrácená strana Barrettova úspěchu s kapelou Pink Floyd je dostatečně známá. V počátcích jeho talent zářil, po třech letech ale jako oběť tehdy populární drogy LSD pohasl. Výstava si klade za cíl ukázat zakládajícího člena Pink Floyd v příznivějším světle. K vidění jsou nejen jeho obrazy, ale i vtipné a hravé dopisy, které psal na počátku 60. let svým dvěma tehdejším přítelkyním.

Výstava v galerii Idea Generation potrvá do 10. dubna.