Andrzej Wajda dostal nejvyšší státní vyznamenání

Varšava – Polský filmový režisér Andrzej Wajda dnes obdržel Řád bílého orla, tedy nejvyšší polské státní vyznamenání. Na slavnostním ceremoniálu ve Varšavě mu ho udělil prezident Bronislaw Komorowski, podle kterého má Wajda zásluhu na formování jeho generace. „Wajda celou svojí tvorbou posloužil velkým věcem, děkuji mu za to, že formoval moji generaci tím, že kladl těžké otázky, a probouzel naději, že lze najít moudrá a dobrá východiska z těžkých situací,“ řekl Komorowski.

Wajda doufá, že jeho filmy pomohly polské společnosti k vítězství, „které se nejdříve jmenovalo Solidarita a nyní Svobodné Polsko“. Se Solidaritou bude souviset i příští Wajdův film, jenž bude vyprávět příběh jejího legendárního předáka Lecha Walesy, který se později stal prvním polským nekomunistickým prezidentem.

Andrzej Wajda (* 1926)

je polský filmový režisér a dramatik, držitel mnoha filmových ocenění. Je nejvýraznější postavou polské filmové školy.

Filmy pětaosmdesátiletého Wajdy vždy výrazně vyčnívaly nad soudobou produkcí, byly často nepohodlné komunistickému režimu. Šlo například o Člověka z mramoru nebo o pokračování tohoto snímku, Člověka ze železa. Uznání získaly také jeho historické fresky Danton a Pan Tadeáš, v posledních letech ohlas vzbudil film Katyň o masakru tisíců polských důstojníků z roku 1940, který měla na svědomí tajná sovětská policie NKVD. Jednou z obětí byl i režisérův otec. Andrzej Wajda v roce 2000 získal Oscara za celoživotní dílo.

Řád bílého orla je udělován nejvýznamnějším Polákům a představitelům jiných zemí. Jeho nositeli jsou například někdejší papež Jan Pavel II., Irena Sendlerová, která během druhé světové války z židovského ghetta ve Varšavě pomohla zachránit na 2 500 dětí, nebo nositelka Nobelovy ceny za literaturu, básnířka Wislawa Szymborská. Z cizinců se této pocty dostalo mezi jinými někdejšímu československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi nebo současné hlavě státu Václavu Klausovi.